Съветниците одобриха сливането на детски градини и ясли
Снимка: Григор Маринов

Заради демографската криза

Шест детски градини в Добрич се сливат в три

Преструктурират се и шест детски ясли

Размер на шрифта: a | a | a 16:28 20 септември 2017
Автор: Славена Петрова
Шест общински детски градини в Добрич се преобразуват и се сливат в три. Това решиха вчера на своето заседание общинските съветници. Причина са негативните демографски тенденции в страната, които водят до недостатъчен брой деца за предучилищните заведения. 
Бурни дебати предизвика сливането на ДГ №33 кв. „Рилци”. В залата присъстваха родители на малчугани, посещаващи детската градина, които протестираха срещу предложението. Основното им притеснение е, че при наличието на една група, на децата на възраст 5 и 6 години няма да може да се обърне нужното внимание и няма да бъдат подготвени добре за постъпването им в училище. Жителите на квартала са събрали и подписка с 204 подписа за 48 часа против сливането. Зам.- кметът обясни, че при сегашната посещаемост на детската градина е невъзможно да има две групи, като необходимият брой деца е 34. Тя обеща на родителите, че ще бъде назначен още един учител, който ще се грижи за обучението на 5 и 6 годишните деца. С по-малките пък ще работи помощник-възпитател за. Също така, когато децата станат повече, ще бъде открита втора група. 
Предложеното от зам.-кмета на общината д-р Емилия Баева сливане е само административно. Промените не касаят желанията на родителите къде да бъдат обучавани и отглеждани техните деца. Чрез осъществяването му ще се оптимизира числеността на персонала в детските градини. Ще се закрият свободните бройки за длъжността „директор”, а учители и помощен персонал ще бъдат пренасочени към другите предучилищни заведения на територията на Община Добрич. „Никой няма да остане без работа”, увери д-р Баева. Детските градини, които ще се слеят са: ДГ №27 „Славейче” и ДГ №33 в кв.”Рилци”, ДГ№23 „Звездица” с ДГ №11 „Дъга” и ДГ №32 „Зорница” с ДГ №29 „Любимка”.
Същото преобразуване ще се случи и в шест детски ясли, които ще бъдат слети в три. Отново важи тенденцията на намаляване на децата, отглеждани в тях. Промените засягат следните ясли: №4 „Щастливо детство” се слива с детска ясла №2 „Радост”, детска ясла №5 „Пролет” се обединява с детска ясла №3 „Слънчево детство” и детска ясла №6 „Първи юни” се слива с детска ясла №1 „Здраве”. 
Общинският съвет одобри и сформирането на три маломерни паралелки в средни училища в Добрич. В СУ “Св.Св.Кирил и Методий” ще има паралелка с профил “Икономическо развитие” с раширено изучаване на английски език, в която ще се обучават 11 ученици. В Професионалната гимназия по аграрно стопанство ще се разкрият две паралелки с по-малък от минималния брой ученици. Става дума за два девети класа по професията “Техник на селскостопанска техника”, специалност “Механизация на селското стопанство” с 15 ученици. Със същия брой ученици ще бъде и паралелката по професия “Фермер”, специалност “Земеделец”.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.