Костадин Костадинов

Находките от „Славната канара” не впечатлиха съветниците

Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов:

Съветниците от ДПС и ГЕРБ в Община Добричка обслужват иманярската мафия

Не отпуснаха обещаните пари за разкопки на крепостта в “Славната канара”

Размер на шрифта: a | a | a 21:12 28 май 2015
Автор: Пламен Николов
Съветниците в Община Добричка не подкрепиха предложението за целево отпускане на 22 000 лв. за археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост в местността “Славната канара” край село Дебрене. Докладната бе отхвърлена с 10 гласа “въздържал се” и 9 “за” на вчерашната сесия на Общинския съвет. Предложението бе отхвърлено с гласовете на съветниците от ДПС и ГЕРБ. По време на заседанието на местния парламент не се чу нито един разумен аргумент за отказаното финансиране на разкопките в обекта, превърнал се в една от археологическите сензации през лятото на 2014 г. Предложението бе отхвърлено без никакви мотиви и без какъвто и да е дебат.
Проучванията в “Славната канара” бяха финансирани миналата година със средства от общинския бюджет. Тогава бяха отпуснати 20 000 лв. На обекта бяха открити изключителни находки – гърне с 1202 ранновизантийски бронзови монети, три римски меча и  запазена в цялост апликация от колан на средновековен български велможа от 9-ти век. Ръководството на Община Добричка в лицето на кмета Петко Петков и заместника му Дико Иванов са поели ангажимент за тази година да бъдат предоставени 30 000 лв. Впоследствие сумата е била намалена до 22 000 лв. с аргумента, че 8 000 лв. ще бъдат предоставени за закупуване на полицейски автомобил за нуждите на Второ районно управление, което обслужва селата в най-голямата по площ община в страната.
Куриозното е, че с гласовете на съветниците от ДПС и ГЕРБ бе отхвърлена и докладната за осигуряване на патрулна кола.
С това си решение ДПС и ГЕРБ обслужват иманярската мафия, реагира веднага след отхвърлянето на докладната директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. Иманярите знаят какво сме намерили и със сигурност интересът им към крепостта е повишен. През есента и зимата положихме неимоверни усилия да опазим обекта и успяхме. Идеята беше с тези пари да завършим разкопките. Тогава иманярите нямаше да има какво да правят в крепостта. След отказаното финансиране, ако археолозите не се завърнат в “Славната канара” през предстоящото лято, рискуваме обектът да бъде съсипан от незаконните копачи, заяви на извънредно свикана пресконференция вчера шефът на добричкия музей. Той добави, че плановете са предвиждали след приключване на разкопките тази година крепостта да бъде консервирана. Възнамерявахме догодина да кандидатстваме с проект по европейските програми, с който щяхме да реставрираме крепостта и да я превърнем в туристическа атракция. Идеята е да се маркират туристически пътеки, да се ремонтира черния път, който води до Славната канара, да се поставят беседки и да се свърже крепостта с каменната чешма, край която се провежда ежегодният фолклорен събор. Така ще се получи един уникален обект едновременно за селски, екологичен и културно-исторически туризъм. И всичко това щеше да бъде напълно безплатно за хората. Явно обаче съветниците от ДПС и ГЕРБ не искат подобна атракция, заяви Костадин Костадинов и призова народните избранници да отговорят на въпроса защо саботират идеите за развитие на Община Добричка. Освен това, археологическите разкопки са свързани и с разкриване на работни места. От поисканите пари, около 14 000 лв. са за възнаграждения на работниците, които наемаме от селата. На следващата сесия тези хора ще бъдат в залата на Общинския съвет и на тях съветниците от ДПС и ГЕРБ ще трябва да обясняват защо ги лишават от възможността да получават макар и малък, но честен и достоен доход, каза още Костадин Костадинов. Той е получил уверение, че на следващата сесия на 25 юни докладната отново ще бъде внесена за разглеждане от местния парламент и изрази надежда, че съветниците ще се вразумят и няма да провалят окончателно разкопките в “Славната канара”.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.