Децата на Добрич

С игри и постоянни грижи формират детската личност в ясла „Здраве”

За 50 малчугани се грижи колективът на първата забавачница в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:33 08 март 2015
Автор: Мирослав Балчев
Усмивки, позитивно отношение и много любов – това са водещите принципи на педагозите, детегледачите и медицинските сестри, които работят в Детска ясла №1 „Здраве” в Добрич. При възпитанието на подрастващите се залага на правилата и ценостите, които липсват в обществото и персоналът  винаги следва тези виждания в ежедневната си работа, сподели директорът Донка Петрова.
Детското учебно заведение е първото в Добрич. Яслата работи от 1951 г. и от тогава до сега винаги се е помещавала в настоящата си сграда на ул. „Васил Петлешков” 18. В продължение на 25 години забавачницата приема малчуганите на областния център в едноетажна сграда. През 1976 г. започва надграждане на материалната база и е построен  втори етаж. Първоначално тук се отглеждат и обучават 60 деца. Постепенно групите се увеличават и броят на малчуганите, които огласят сградата със звънливия си смях достига 110. Днес, демографският срив в страната оставя своя отпечатък и тук - перосаналът сега се грижи за 50 деца от 1 до 3-годишна възраст. Пезагозите, детегледачите и медицинските сестри са постоянно около подрастващите, като работата им включва не само игри и забавления с малчуганите, но и възпитание за формиране на детската личност.
Родителите сами се убеждават, че е необходимо отрочетата им да се отглеждат в детски колектив, посочи Донка Петрова. Не може да се прави сравнение между ежедневието на малчуганите тук и това в домашната среда. Тук децата са със своите връстници, спазват режим, създават навици, които е невъзможно да се подържат вкъщи. Възпитанието в детската ясла поставя основите, чиято приемственост след това продължава в детската градина и училище, посочи още директорът на забавачницата. Поддържа се постоянно взаимодействие с родителите, организират се срещи с тях, дават се съвети по всички въпроси, които ги вълнуват.
Ежедневието на подрастващите минава в най-различни организирани занимания – сръчност, физкултура, игри. По желание на родителите се организират и празненства за рожденни дни.
Сериозно внимание се обръща на пълноценното и здравословно хранене. Ястията се приготвят на място в яслата. Използва се най-новият рецептурник за подрастващите от 1 до 3-годишна възраст. Набляга се на плодовете и зеленчуците, като е напълно забранено консумирането на неприсъщи за тази крехка детска възраст храни, подчерта Донка Петрова.
Колективът и колективният дух тук са незаменими. Благодарение на професионализма на екипа, успяваме да формираме детската личност и да подържаме щастливите емоции. За всичко това влияние оказва и добрата материална база, за чиято поддръжка персоналът полага постоянни грижи. Разбира се, за всичко това, огромна помощ оказва и Община Добрич, която успя да съхрани и шестте детски ясли в областния център, подчерта директорът на Детска ясла № 1 „Здраве” Донка Петрова.  

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.