Според статистиката държавното управление е най-рисковия отрасъл

Расте броят на трудовите злополуки

Работодатели в частния сектор масово заобикалят законодателството и не регистрират инцидентите на работното място, в администрацията и най-леката контузия се отчита

Размер на шрифта: a | a | a 20:31 27 април 2015
Автор: Пламен Николов
Международният ден в памет на загиналите и пострадалите от трудови злополуки и професионални заболявания ще бъде отбелязан днес и в Добрич. Световният ден е обявен от Международната организация по труда през 2001 г. във връзка с появилата се в края на миналия и началото на нашия век тенденция за увеличаване броя на трудовите злополуки в световен мащаб. Повече от 2 300 000 работници умират всяка година на планетата заради инциденти по време на работа или професионални заболявания. Всеки ден в световен мащаб умират 6 300 души, като смъртта на 5 500 е в резултат от професионални болести.
През периода 2000 –2014 г. в България са регистрирани 60 708 трудови злополуки, при които са загинали 1 952 работници. 3 037 са отчетените през миналата година у нас трудови злополуки, като 2 807 от тях са станали на работното място, останалите – по обичайния маршрут при отиване или връщане от работа. 118 са загиналите през миналата година при злополука работници. 132 419 са загубените вследствие на инциденти работни дни, изчислява статистиката. През първото тримесечие на 2015 г. се наблюдава тенденция за увеличение на трудовите злополуки в национален мащаб. Регистрираните инциденти са 677, при 603 за същия период на миналата година. По данни на НОИ трудовите злополуки в Добричка област през изминалата година са 70, от тях 54 са станали на работното място. Броят на инцидентите се е увеличил с 10 спрямо предходната година.
Шестима работници загинаха при инциденти в Добричко през 2014 г.
Двама от загиналите са станали жертви на катастрофи по пътя към работните си места. В средата на април 2014 г. работник бе затрупан в необезопасен изкоп при ремонт на канализацията в Тервел. В Шабла пък мъж загина, след като бе притиснат от машина. В предприятие за производство на пластмасови изделия в Тервел работник е бил притиснат от машина и повлечен от поточната линия.  Четвъртата фатална трудова злополука е станала в Германия, но е отчетена от добричката Инспекция по труда, тъй като фирмата е регистрирана в Каварна. Касае се за загинал работник от Стара Загора, който монтирал ветрогенератори и бил ударен от тежък метален предмет по главата.
26 проверки за разследване на трудови злополуки с пострадали работници са извършили през миналата година инспекторите по труда в областта. Най-често инцидентите се дължат на подхлъзване и падане по стълби или от височина, или пък в необезопасени изкопи и дупки. Много са и травмите, причинени от падащи предмети. Работниците масово не използват лични предпазни средства, често нарушават изискванията за безопасност, коментира Маргарита Антонова, която от вчера е назначена за шеф на Областната инспекция по труда след проведен и спечелен конкурс за длъжността.
Най-рисковите отрасли в Добричко са строителство, селско стопанство и туризъм. Във всеки един от тях миналата година са регистрирани по 8 злополуки. Маргарита Антонова припомни, че след срутването на сграда в курорта “Слънчев ден” са разпоредени масирани проверки на строителни обекти по Черноморието. По добруджанското крайбрежие в момента няма интензивно строителство и разкритите засега обекти са малко и не големи като обем, каза Маргарита Антонова.
Прави впечатление, че продължават да се подценяват изискванията за безопасност, провеждането на инструктажи и ползването на лични предпазни средства, коментира регионалният координатор на КНСБ за Добричка област Гинка Василева. Според нея службите по трудова медицина работят неефективно. Синдикалният лидер смята, че  отговорността в по-голяма степен е на работодателя, който трябва да следи стриктно за изпълнението на изискванията за безопасен труд, а това се случва сравнително рядко. Често работодателите не обръщат внимание на нарушенията на работниците си и дори в определени случаи ги насърчават. Гинка Василева е на мнение, че трябва да се завиши и ефективността на контрола. Често ставаме свидетели на масирани и кампанийни проверки след определен инцидент. Нужни са сурови санкции и предписания, за чието неизпълнение да следват безкомпромисни глоби.
Работодатели масово нарушават трудовото законодателство
обяви Гинка Василева, базирайки са на наблюдения в предприятия, в които КНСБ има свои организации. Работи се в събота и неделя, в празнични дни. Най-често срещания похват за заобикаляне на законите е т.нар. сумарно изчисление на работното време, затова и синдикалистите ще предложат законодателни промени, които да ограничат тези злоупотреби. Синдикални членове са споделяли, че мнокогратно са надвишили пределно допустимия лимит от 150 часа извънреден труд годишно, който може да бъде положен в определени обстоятелства съгласно българското трудово законодателство. Масово не се отчита и не заплаща положения извънреден труд. Лошото е, че от страх да не останат без работа, потърпевшите работници не оказват съдействие и прикриват работодателите си. В този случай е много трудно да бъде констатирано нарушение. Подобна е ситуацията и с трудовите договори. Масово, дори и в администрацията и образованието се работи на срочни договори. Проблем е, че в българското законодателство няма механизъм за регистриране на действителното време, в което един нает е бил на работа и това прави изключително трудно установяването и отчитането на положения извънреден труд. Наблюденията ни сочат, че в Добричка област работната ръка е нискоквалифицирана и с ниско образование. Хората с висока квалификация, образовани и със способности отдавна са напуснали региона и са в големите български градове или в чужбина. Масово в Добричко се работи за минимална работна заплата или на минималния осигурителен праг. В шивашките фирми примерно постоянно се работи при непосилна жега през лятото или ниски температури през зимата.  От страх да не загубят работата си, хората търпят нарушаването на трудовото законодателство от страна на работодателите. В последните месеци сигналите за неплатени заплати намаляват, но пък се задълбочава проблема с невнасянето на осигуровки, обяви Гинка Василева. По информация на НОИ работодатели от региона дължат над 2 милиона лева за осигурителни вноски.
Администрацията – най-рисковият отрасъл
Държавното управление е най-рисковият за злополуки отрасъл в страната, ако може да се вярва на статистиката. Най-голям брой трудови злополуки в национален мащаб са регистрирани именно в администрациите – 173. Следват сухопътния транспорт – 169 и търговията на дребно – 149. Причината за тази абсурдна на пръв поглед констатация е, че дори и най-леките контузии, получени на работното място в институциите се регистрират като трудови злополуки и се плащат обезщетения на служителите. В частния сектор масово се прикриват инциденти с пострадали работници, за да се избегне плащането на обезщетения. Работодателите насърчават и понякога принуждават наетите от тях да представят трудовите злополуки като битови. Лошото е, че в повечето случаи работниците прикриват инциденти, станали на работните им места, без да проумяват, че това е против техния интерес, коментираха от КНСБ и Инспекцията по труда.
През изминалата година трудовите надзорници са извършили 52 543 проверки в 41 975 предприятия. Констатирани са 114 135 нарушения, което е 12 190 повече в сравнение с предходната година. Въпреки по-големия брой констатирани нередности от инспекцията отчитат положителна тенденция в отношението на работодателите към изискванията за безопасни и здравословни условия на труд.  
Панихида за загиналите в трудови злополуки и починалите в резултат на професионални заболявания ще бъде отслужена в 11 ч. днес в храма “Свети Георги” в Добрич.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.