Ръководителят на проекта Теодора Петкова и арх. Пламен Ганчев. Снимка Григор Маринов

След близо 10 години

Приключи проектът за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците

226 населени места ще ползват депото край Стожер

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 20 октомври 2015
След близо 10 години, проектът за изграждането на Регионална система за управление на отпадъци в регион Добрич приключи. Периодът обхваща времето от подготовката на документите за кандидатстване, до откриването на всички заложени обекти, заяви вчера изпълняващия длъжността кмет на Добрич арх. Пламен Ганчев, който присъства на заключителната пресконференция по проекта. Осъществяването на всички дейности стана възможно благодарение на кметовете на деветте общини и общинските съвети, които работиха за изграждането на депото, без да се влияят от политическата си принадлежност, подчерта арх. Ганчев. Това е най-големият инфраструктурен проект с участието на общините, заяви областният управител д-р Маргарита Новоселска. Тя припомни, че съоръженията ще се използват от девет общини, докато в останалите региони на страната, подобни системи са предназначени за по 4, 6 или 8 общини. Регионална система за управление на отпадъци на регион Добрич ще се използва от 215 населени места в добруджанските общини Балчик, Генерал Тошево, Добричка, Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла и 11 от шуменската Никола Козлево.
Договорът за изграждане на регионалната система бе подписан на 14 декември 2012 г. в Министерството на околната среда и водите от кмета на Добрич Детелина Николова и министър Нона Караджова. Проектът включва иазграждане на регионално депо за отпадъци, довеждаща инфраструктура и две претоварни станции – в Тервел и Балчик. Регионалното депо за отпадъци при село Стожер бе официално открито на 21 март тази година, а претоварните станции за отпадъци в Балчик и  Тервел на  30 юли и 16 октомври 2015 г. Общата стойност на проекта е 37 728 964 лв. Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 35 842 515, от които 85% в размер на 30 466 138 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 5 376 377 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет. Собственото участие на деветте общини бе 1 886 448 лв.
Претоварната станция за отпадъци в Балчик обслужва общините Балчик, Каварна и Шабла. Площадката е разположена на около 6 км от морския град. Капацитета на линията за сепариране е около 12 000 тона отпадъци на година. Претоварната станция за отпадъци в Тервел обслужва общините Тервел и Никола Козлево. Годишно ще се третират около 4 500 тона отпадъци. Съгласно издаденото комплексно разрешително дневния допустим капацитет на депото в Стожер е 130 тона. Депото е основния обект на системата.
В него е разположена сепариращата линия за третиране на битовите отпадъци, съоръжение за балиране на рециклируемите материали, екопарк за съхранение на балираните отпадъци. Всички подходящи материали като хартия, найлон, стъкло, пластмасови бутилки, метали и т.н. се отделят и предават за преработка и рециклиране.
Зелените отпадъци от паркове и градини се компостират. С компостирането се цели стабилизиране на биогенната фракция. При нормални условия цялостното протичане на процеса трае около 3 – 4 месеца. В рамките на депото има и склад за временно съхранение на опасни отпадъци от бита. В него се съхраняват битови отпадъци, подлежащи на рециклиране и унищожаване по специален ред – акумулатори, батерии, флуоресцентни лампи и други.
На депото е предвидено и място за строителни отпадъци. Те се раздробяват на специална площадка. Раздробяването става с мобилна инсталация с производителност 50-70 тона на час.
Регионална система гарантира екологосъобразно и устойчиво управление на отпадъците в регион Добрич, като се създава възможност за предварително третиране и оползотворяване на отпадъците и постигане на регионалните цели за рециклиране. Чрез регионална система ще се подобрят показателите на компонентите на околната среда и ще се постигне социално поносима за населението цена за третиране на отпадъците. ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.