Приеха план за енергийно развитие на Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:22 25 март 2014
Автор: Ана Иванова
План за устойчиво енергийно развитие на Община  град Добрич 2010-2020 г. ,, Енергийно устойчив Добрич 2020” беше единодушно приет от Общинския съвет на Добрич. Съгласно географското местоположение на Община Добрич е характерно, че тя може да използва изключително голям ресурс от слънчевата енергия, като разработеният Соларен одит, само за град Добрич, показва ефективно слънцегреене над 2000 часа/год. В тази връзка се акцентира върху използването на соларна термия за получаване на битово горещо водоснабдяване. До този момент е анализирана технико-икономически и усвоена експлоатацията на селективни плоски слънчеви  колектори, като с напредване на технологиите се проучват вариантите за използване на  най-подходящите за общинските обекти нови версии колектори. В периода между 2008 и  2013 г. са монтирани слънчеви колектори в общо 9 общински сгради, като пет от тях са детски заведения, един спортен клуб и основно училище.
През 2013 г. са изпълнени енергийни обследвания на 13 броя общински сгради. Четири от тях са детски заведения, в които е заложен монтаж на слънчеви колектори за производство на гореща вода. Миналата година започна строежа на четири нови сгради – Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/, на които вече са монтирани слънчеви колектори с обща прогнозна спестена електрическа енергия от 48 000 киловатчаса годишно. Очакваният резултат от предвидените през 2013 г. съоръжения за използване на енергия от възобновяеми източници на етап ново строителство и предстояща реконструкция е спестена електрическа енергия -120 000 киловатчаса/год. и спестени емисии въглероден двуокис – 81.96 т./год.  В периода 2010-2013 г. са внедрени енергоспестяващи мерки на 9 общински сгради.
Заложените цели и приоритети на плана предвиждат инженерно премерен баланс между въвеждане  на технически и административни мероприятия в областите на енергийната ефективност и на  въвеждането на системи използващи енергия от възобновяеми източници. Комплексът от предвидените задължения в плана биха довели до спестяване на емисии от парникови газове, като характерно за него е е разработената схема за последващ мониторинг, основан на математическо моделиране и използване на технически средства. Предвидени са механизмите за обратни връзки, които въвеждат необходимите корекции в системите.
 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.