Тема с продължение

Повече хора събират разделно, но събраните в цветните контейнери суровини намаляват

Проблемът според „Екопак” - организирани групи под прикритието на „социален проблем” си докарват безотчетни доходи

Размер на шрифта: a | a | a 19:40 18 януари 2015
Автор: Галина Михайлова
Количеството на събраните полезни суровини  при разделното сметосъбиране намаляват с всяка изминала година. Тенденцията е, както на национално ниво, така и в частност за град Добрич. Констатацията е на екипа на „Екопак” – организацията, която за период от седем години извършваше дейността по разделно сметосъбиране в Добрич. Договорът й с Община Добрич изтече в края на 2014 г. Спадът в количеството събрани полезни суровини се случва въпреки масираните информационни кампании, свързани с разделното сметосъбиране и усилията за екологично възпитание на децата. Този проблем според „Екопак” е пряко свързан с изпразването на контейнерите за разделно сметосъбиране от хора, които после предават намереното на пунктовете за вторични суровини, за да припечелят някой лев. Както вече бе коментирано на страниците на „Добруджанска трибуна”, така си осигуряват допълнителни приходи не само представители на малцинствата и клошари, но и бедни българи. Например за 2014 г. събраните отпадъци от пластмасови опаковки от системата за разделно събиране в  Добрич са 47 516 кг., а средно на месец са около 3 959 кг., поясняват от „Екопак”. Количествата най-вероятно щяха да бъдат по-големи, ако в дейността им не се намесваха и други заинтересовани от изхвърлените в цветните контейнери суровини. От ”Екопак” коментират ситуацията така: „Както в цялата страна, така и в Добрич дейността на клошарите създава сериозни проблеми. Не трябва да се забравя факта, че това са строго организирани групи от хора, които събират рециклируеми материали и ги предават в узаконени пунктове за вторични суровини, но ги предават безотчетно. Докато организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки трябва да си изпълняват задълженията и да постигат цели за рециклиране, тези „престъпни“ групи си действат безнаказано под прикритието „социален проблем“. А за да си изпълнят целите организациите закупуват от тези пунктове откраднатите от цветните им контейнери отпадъци за рециклиране. Нашите изчисления са показали, че финансовите загуби на национално ниво от тази незаконна дейност са в размер на 7 300 000 евро, а в частност на „Екопак” загубите са от около 3 139 000 евро. Проблемът е много сериозен, тъй като при своята дейност тези хора замърсяват средата около контейнерите и компроментират системите за разделно събиране. За съжаление този проблем може да бъде разрешен само от държавните институции отговорни за дейността. „ Според организацията, във време на икономическа криза кражбата на отпадъци за рециклиране от цветните контейнери търпи разцвет. Затова от екипа й са категорични, че количествата събрани полезни суровини намаляват пропорционално с всяка изминала година.
Въпреки това, проучванията на „Екопак” показват, че значително се е повишил делът на хората, събиращи разделно. Информационно-образователните кампании са основният ни инструмент, с който се стремим да повишаваме културата и информираността на гражданите. Те достигат до милиони български семейства, заявяват от организацията. Ако през 2008 г. делът на хората, събиращи разделно отпадъците, е едва 23% от населението, според национално-представително проучване, то в края на 2013 г. е вече 57 на сто.
За град като Добрич, предизвиква известно съмнение, твърдението,че става въпрос за строго организирани престъпни групи, но е безспорно, че постъпленията от тази дейност независимо от размерите им са безочетни. Също неоспорим факт е, че решението на този проблем зависи само от държавни  институции отговорни за дейността или по-общо казано - от правилни и навременни държавни политики.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.