Според полицията

Ползата от назначените като пазачи по селата безработни е минимална

Размер на шрифта: a | a | a 20:58 11 февруари 2015
Минимална е ползата от назначените по Национална програма “Сигурност” пазачи в малките населени места в Добричка област, става ясно от годишния отчет на Областната дирекция на МВР. В него четем, че от наетите с държавни пари безработни към службите не е постъпила значима информация, която да е допринесла за разкриване на престъпления или подобряване на средата за сигурност. Положителни резултати са постигнати само в две села – Дуранкулак и Крапец, където назначените пазачи имат съществен принос за значителното намаляване на кражбите на части и вещи от моторни превозни средства.
В Добричка област по националната програма, която едновременно трябваше да намали безработицата и да повиши сигурността, бяха назначени общо 232 пазачи. 84 от тях бяха ангажирани в села от общините Добричка и Крушари, 68 – в Генерал Тошевско, 60 – в Тервелско и 20 в Шабленско.
Основните пречки се оказали липсата на пряка връзка между пазачите и полицията, недостигът на гориво и човешки ресурс от страна на полицията и отдалечеността на населените места /повечето са отстояли на над 25 км. от най-близкото районно управление/.
Преди година МВР стартира в цялата страна операция срещу битовата престъпност. В малките населени места влезе жандармерия, засилено бе полицейското присъствие в много села. Полицейските инспектори в Добричка област са провели срещи с неформалните лидери на циганската общност с цел предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред.
През изминалата година кварталните полицаи са приключили 14 612 преписки, участвали са в разкриването на 567 престъпления и са задържали 134 заподозрени. Съставени са 2 399 протокола за полицейско предупреждение.
Битовата престъпност, хулиганските прояви и грубите нарушения на обществения ред са били приоритет в работата на униформените от сектор “Охранителна полиция” в ОД на МВР през изминалата година. Едновременно с това те са оказвали съдействие на колегите си от другите служби по линия на безопасността на движението, борбата с проституцията и разпространението на наркотични вещества, както и на цигари без бандерол. Полицаите активно се включиха в предприетите действия за опазване живота и имота на гражданите по време на катастрофалното наводнение през лятото. Униформените са взели пряко участие в разкриването на 252 престъпления, в 330 специализирани полицейски операции, в задържането на 302-ма заподозрени в престъпни деяния и в 1841 проверки на обекти, охранявани от частни фирми. Четири пъти повече са охраняваните от полицията масови мероприятия през изминалата година в сравнение с 2013 г. 1268 събития са били охранявани от униформени полицаи през 2014 г.
1 самоубийство и 1 нараняване по време на ловен излет са регистрирани през миналата година. И в двата случая използваното огнестрелно оръжие е било законно. През 2014 г. са регистрирани 5 кражби на 9 оръжия и 132 боеприпаса. Издадени са 613 разрешения за късо нарезно и ловно оръжие. На девет души са били отнети разрешителните за оръжие, сочи отчетът на ОД на МВР. ДТ  
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.