Според полицията

Ползата от назначените като пазачи по селата безработни е минимална

Размер на шрифта: a | a | a 20:58 11 февруари 2015
Минимална е ползата от назначените по Национална програма “Сигурност” пазачи в малките населени места в Добричка област, става ясно от годишния отчет на Областната дирекция на МВР. В него четем, че от наетите с държавни пари безработни към службите не е постъпила значима информация, която да е допринесла за разкриване на престъпления или подобряване на средата за сигурност. Положителни резултати са постигнати само в две села – Дуранкулак и Крапец, където назначените пазачи имат съществен принос за значителното намаляване на кражбите на части и вещи от моторни превозни средства.
В Добричка област по националната програма, която едновременно трябваше да намали безработицата и да повиши сигурността, бяха назначени общо 232 пазачи. 84 от тях бяха ангажирани в села от общините Добричка и Крушари, 68 – в Генерал Тошевско, 60 – в Тервелско и 20 в Шабленско.
Основните пречки се оказали липсата на пряка връзка между пазачите и полицията, недостигът на гориво и човешки ресурс от страна на полицията и отдалечеността на населените места /повечето са отстояли на над 25 км. от най-близкото районно управление/.
Преди година МВР стартира в цялата страна операция срещу битовата престъпност. В малките населени места влезе жандармерия, засилено бе полицейското присъствие в много села. Полицейските инспектори в Добричка област са провели срещи с неформалните лидери на циганската общност с цел предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред.
През изминалата година кварталните полицаи са приключили 14 612 преписки, участвали са в разкриването на 567 престъпления и са задържали 134 заподозрени. Съставени са 2 399 протокола за полицейско предупреждение.
Битовата престъпност, хулиганските прояви и грубите нарушения на обществения ред са били приоритет в работата на униформените от сектор “Охранителна полиция” в ОД на МВР през изминалата година. Едновременно с това те са оказвали съдействие на колегите си от другите служби по линия на безопасността на движението, борбата с проституцията и разпространението на наркотични вещества, както и на цигари без бандерол. Полицаите активно се включиха в предприетите действия за опазване живота и имота на гражданите по време на катастрофалното наводнение през лятото. Униформените са взели пряко участие в разкриването на 252 престъпления, в 330 специализирани полицейски операции, в задържането на 302-ма заподозрени в престъпни деяния и в 1841 проверки на обекти, охранявани от частни фирми. Четири пъти повече са охраняваните от полицията масови мероприятия през изминалата година в сравнение с 2013 г. 1268 събития са били охранявани от униформени полицаи през 2014 г.
1 самоубийство и 1 нараняване по време на ловен излет са регистрирани през миналата година. И в двата случая използваното огнестрелно оръжие е било законно. През 2014 г. са регистрирани 5 кражби на 9 оръжия и 132 боеприпаса. Издадени са 613 разрешения за късо нарезно и ловно оръжие. На девет души са били отнети разрешителните за оръжие, сочи отчетът на ОД на МВР. ДТ  
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.