По програма “Поколения”

Показват творби на новатори в българската живопис

Размер на шрифта: a | a | a 19:42 16 март 2014
Експозиция с живописни творби от фонда на Художествената галерия в Добрич е подредена в зала № 5 в културната институция. Изложбата е в рамките на програма „Поколения”, по която галерията работи почти две десетилетия и представя художници от различни творчески генерации. Куратор на изложбата е главния уредник Пенка Димитрова. В експозицията са включени творби на художниците, родени през 20-те и 30-те години на миналия век - Никола Даскалов, Георги Баев, Йоан Левиев и Петър Дочев. Това са творци със знаково присъствие в историята на българското изобразително изкуство.
Никола Даскалов /1924-2001/ е роден във Варна, следвал  „Философия”, работил като художник  и оформител на музейни експозиции. Негови живописни изложби за експонирани в България и Испания.
В настоящата изложба са включени работи на Никола Даскалов, рисувани между 1963 и 1983 година. На вниманието на посетителите са градски пейзажи, изследващи един и същ сюжет от Балчик– неголеми по формат, с конструктивистични форми, както и стерилно метафизични творби.
Творчеството на Георги Баев /1924-2007/ е свързано с Бургас и морето. Завършил е Художествена академия при проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Художникът е откривал много изложби, почитан и награждаван е в различни страни. Характерно за живописта на Георги Баев е, че в картините от изложбата преобладава експресията, свободата на изказа, силата на цвета.
Йоан Левиев/1934-1994/ е един от известната през 60-те години Пловдивска школа, която има голямо значение за обновителните процеси в изкуството ни.  Завършил специалност „Монументално – декоративна живопис” при проф. Георги Богданов в Художествената академия в София, той е автор на стенописи, декоративни пана и мозайки. Носител е на награди за живопис и монументално изкуство.
Петър Дочев /1934-2005/ е учил в художествената гимназия в София. В началото на творческия си път, работи като художник в Кремиковци.
Но по-късно рисува свободно в родния Лесидрен, и създава късните си внушителни абстрактни картини. В изложбата са показани две платна от реалистичния му период, рисувани през 70-те години – „Центъра – Толбухин” и „Първа копка”. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.