След провала на обществените обсъждания в Бургас и Варна

Общините Шабла и Каварна протестират срещу проекта за парк “Българско Черноморие”

Дискусиите по темата в Добрич са днес

Размер на шрифта: a | a | a 21:22 19 юни 2014
Автор: Галина Михайлова
Фалстартовете на обществените обсъждания на парк “Българско Черноморие” по места следват един след друг. След напрегнатата ситуация и изгонването на експертите от събитието в Бургас, вчера бе провалено и общественото обсъждане във Варна. Сериозен отпор на идеята с посочения от експертите обхват и граници ще има днес и в Добрич. Общественото обсъждане на проекта за създаване на национален парк “Българско Черноморие” е планирано да се проведе от 11 ч. в Областна управа – Добрич. Сред най-потърпевшите от създаването на парк “Българско черноморие” е община Шабла. Имено Община Шабла е инициатор на протест, който ще се проведе половин час преди началото на общественото обсъждане по горещата тема пред Областната администрация. Към протеста се присъединява и Община Каварна, с която сме в абсолютно единомислие, каза кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева. Тя добави, че се очаква да се съберат над 100 души от двете общини. Надяваме се към нас да се присъединят и други, добави кметът на Шабла. Целта на протеста е да се акцентира на проблема, който ще се създаде с обособяването на национален парк с такъв обхват. Ние сме ужасно потърпевши. Около 18 000 декара или 1/3 от цялата  територия на Шабленско попада в границите на парка. Това означава блокиране на всички дейности по тези терени. За инвестиции и развитие на туризъм дори не може да става въпрос. За мен това е форма на национализация, категорична е проф. Бърдарева. Проблемът е много сериозен, защото в планирания обхват на парка попадат езерата и Шабленската Тузла. Така всички проекти за развитие свързани с идеите за развитеи на културен и СПА туризъм автоматично отпадат. Настоящото предложение е всъщност стъпка в посока заличаване на общината, защото когато няма перспективи за развитие ще започне и изселване от района. Протестът ни е и срещу експертите изготвили проекта за парк “Българско Черноморие”. Защото никой не е дошъл на място да огледа и проучи. Територията на парка е определена дистанционо, от експерти седнали зад бюрата, обобщи кметът на Шабла.  
Проектът за парк “Българско Черноморие” е безобразно посягане върху частната собственост на хиляди българи. Това са терени до морето, включително и земеделска земя, каза кметът на Община Каварна Цонко Цонев. Според него ако държавата реши да обезщетява собствениците по груби сметки става въпрос за около 6 милиарда лева. Имотите са частни и общински. Това са пари, които ще излязат от джобовете на данъкоплатците, поясни Цонев. Пълно безумие е по време на криза да се спира икономическото развитие  на черноморските райони.  Според кмета на Каварна, всички с имоти по черноморието са потърпевши. Затова предпочитаме да заявим позицията си на протест, защото ако се стигне до създаването на парка с настоящите параметри ще се стигне до граждански бунтове, смята Цонев.
Община Балчик не е засегната от проекта за парк “Българско Черноморие” и затова няма да бъде част от протеста пред Областната администрация днес. Според проекта, от територията на община Балчик единствено горите край Оброчище попадат в границите на националния парк, но те и сега са част от мрежата Натура 2000, каза кметът на Балчик Николай Ангелов.
Планирано бе дискусии по проекта да се провеждат в Бургас, Варна и Добрич, тъй като теренът на бъдещия парк обхваща 51 землища в 14 общини на тези три области.
През 2013 г. Народното събрание взе решение за създаването на парка, който обхваща площ от 52 000 хектара и цели да се опазят ценни растителни и животински видове, подводни пещери и дюни.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.