Съдия Янко Янков, Ванухи Аракелян – административен ръководител на Апелативен съд Варна и Галатея Ханджиева – председател на Окръжен съд – Добрич. Снимка Григор Маринов

Заради икономическата криза

Намалява броят на делата в Окръжния съд

Размер на шрифта: a | a | a 20:22 10 март 2015
Автор: Пламен Николов
Тенденция за намаляване броя на делата в Окръжен съд – Добрич се забелязва през изминалата година. Това става ясно от годишния отчетен доклад, който бе приет вчера от Общото събрание на съдиите. Спад на новопостъпилите дела се забелязва и в трите отделения – наказателно, търговско и гражданско. През 2014 г. в Окръжния съд са заведени 1495 нови дела. Заедно с неприключените от предни години, през 2014 г. съдиите са работили върху 1734 дела. 1528 са приключените дела, като 1319 от тях са свършени в законоустановения тримесечен срок.
412 са новопостъпилите през миналата година наказателни дела – с 10 процента по-малко в сравнение с 2013 г. Общо през 2014 г. са били гледани 448 наказателни дела. Приключени са 418 наказателни процеса, 93 % от тях са решени в рамките на три месеца. Най-голям дял имат решенията по искания на органите на досъдебно производство – разпити, обиски, претърсавния, изземвания, мерки за неотклонение. Забелязва се сериозен ръст на дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства – 72, при 28 през 2013 г. Само в 4 случая обаче използването на СРС е довело до внасяне на доказателствени материали в съда. Прави впечатление увеличението на делата за икономически престъпления, което е тревожна тенденция за развитието на обществето. Тези дела са изключително трудни, изискват дълго време за събиране на доказателства и решаване, както и разностранна подготовка на съдиите, които трябва да познават в детайли и данъчното законодателство. Затова се обмисля възможността за организиране на семинар, в който магистратите да обменят опит и практики в разглеждането на дела за данъчни престъпления. Само една присъда по наказателно дело на окръжните съдии в Добрич е била отменена от апелативните магистрати през 2014 г. – това е решението, с което бившият зам.министър на финансите Красимир Катев бе оправдан за причинена смърт на двама души в катастрофа. 32 от разглежданите наказателни дела в окръжното съдилище са първоинстанционни, 66 – въззивни.
856 са постъпилите през 2014 г. в добричкия Окръжен съд граждански дела, намалението при тях спрямо предходната година е с 12 %. Общо разглежданите през годината граждански дела са били 976. Приключените дела са 855, от тях 746 са решени в тримесечения срок.
Само 202 са новопостъпилите търговски дела, като броят им е най-нисък през последните три години.
Тенденцията за спад на делата се дължи на няколко причини. Основната е икономическата криза, която води до намаляване на търговските и на гражданските дела, защото фирмите и гражданите трудно могат да си позволят държавните такси и адвокатските хонорари. При наказателните дела намалението може да се обясни с работата на досъдебното производство. Дознателите в полицията работят при изключителна натовареност и това се отразява както върху качеството на работата им при събирането на доказателства, така и в сроковете за приключване на наказателните производства и внасянето на обвинителни актове в съда, коментира Янко Янков – шеф на Наказателното отделение и зам.-председател на Апелативен съд – Варна.
8884 са постъпилите през 2014 година дела в районните съдилища на Добричка област. От тях наказателните са 3351 /тук се отчита увеличение с 6 %/. Забелязва се занижен брой на делата, които се разглеждат в кратки срокове и увеличаване на процесите, изискващи продължително събиране на доказателства, изслушване на множество свидетели и вещи лица. 13 са оправданите от районните съдилища обвиняеми. Едва 6 са върнатите за доразследване дела.
Гражданските дела в районните съдилища, заведени през 2014 г. са 5 880, а приключените – 6030.
Традиционно Окръжният съд в Добрич разполага с юридическа школа, която постига респектиращи резултати, съпоставими с тези на европейските съдилища. Впечатляващ е фактът, че 86 % от делата през изминалата 2014 година са били приключени в законоустановения тримесечен срок, заяви на пресконференция вчера Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд във Варна. Тя подчерта напредъка на Окръжния съд в Добрич в електронното правосъдие. Добричкото съдилище бе сред първите, които се включиха в електронния портал на Варненския апелативен район. Той дава възможност на съдии, прокурори и адвокати, разполагащи със съответния оторизиран достъп да правят справки онлайн за делата, които ги интересуват. Във Варна вече е въведен софтуер за смс-известяване на страните при постановяване на съдебни актове, насрочване или отмяна на заседания. Предстои тази възможност да бъде въведена и в Окръжен съд – Добрич, който е новатор със стартиралия през миналата година публичен електронен регистър на отводите. Информацията в него е симптоматична за професионализма и морала на съдиите. В регистъра може да се видят и мотивите на магистратите да си направят отвод по определено дело. В Окръжния съд в Добрич има и публичен регистър на отменените и върнати дела.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.