През 2015 година

Наемат 30 безработни за археологическите разкопки на Залдапа

488 работни места ще се разкрият догодина по 6 регионални програми за заетост

Размер на шрифта: a | a | a 22:11 29 октомври 2014
Шест регионални програми за заетост одобри на вчерашното си заседание специализираната комисия към Областна администрация. За реализирането на одобрените програми са необходими 2 007 388 лв. От тях 1 962 218 лв. ще бъдат осигурени от държавния бюджет. По одобрените от Областната комисия по заетост шест регионални програми ще бъдат разкрити 488 работни места за продължително безработни. Те ще бъдат назначени за срок до 9 месеца. 25 безработни пък ще бъдат включени в обучителни курсове за придобиване на професионална квалификация. Одобрените регионални програми за заетост са разработени от 6 общини в Добричка област.
Община Крушари предлага да бъдат разкрити 80 работни места за безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности. Ще бъдат наемани и безработни с ниско образование, от цигански произход и хора в предпенсионна възраст, навършили 50 години. 30 от наетите по регионалната програма на Община Крушари ще се трудят като общи работници по време на археологическите разкопки на късноантичната крепост Залдапа в местността „Калето” край с. Абрит. През изминалата година за пръв път археолози влязоха в най-големия град във вътрешността на Добруджа от периода на късната античност. Очаква се средства за разкопки да бъдат осигурени и догодина, а с разработената програма за заетост Община Крушари ще осигури необходимата работна ръка. Останалите 50 безработни ще работят в продължение на 9 месеца по поддръжка на общински сгради, детски градини, училища, социални заведения и на новопостроения гранично - пропусквателен пункт край с. Северняк. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 289 500 лв., от които 288 000 лв. от Държавния бюджет и 1 500 лв. от Община Крушари.
Към безработните младежи до 29-годишна възраст е насочена регионалната програма на Община Генерал Тошево. Тя предвижда наемане на 240 младежи за подреждане, архивиране и почистване на книгохранилища в читалищните библиотеки; почистване на канавки и банкети на четвъртокласна пътна мрежа; поддръжка на района около ГКПП Йовково. Младите хора ще бъдат наети още и за  почистване на улици и нерегламентирани сметища, спортни обекти, общинския сграден фонд и гробищните паркове в община Ген. Тошево. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 1 017 000 лв., от които 993 000 лв. от държавния бюджет, а 24 000 лв. от  общинската хазна.
43 работни места предвижда регионалната програма за заетост на Община Шабла. Тя също е за младежи до 29-годишна възраст. Те ще бъдат ангажирани с почистване и поддържане на ГКПП - Дуранкулак, крайбрежната ивица през летния сезон, хигиенизиране на улиците, спортните площадки в Шабла и селата Горун, Езерец, Крапец, Ваклино и Дуранкулак. Наетите безработни младежи ще се грижат и за градския парк на Шабла, , речното корито, затревяване и зацветяване на централната градска част. Община Шабла кандидатства за финансиране в размер на 200 076 лв., от които 191 046 лв. от държавния бюджет. Морската община ще участва с 9 030 лв. собствени средства.
Деветмесечна заетост за 100 безработни предвижда регионалната програма на Община Тервел. Тя е насочена към хора в предпенсионна възраст, без професионална квалификация или с ниско образование. Те ще се трудят в общински разсадник в с. Полковник Савово и производство на пролетно-есенен разсад, както и поддръжката на девет пътни участъка от общинската пътна мрежа. Необходимите средства са в размер на 413 762 лв., от които 407 322 лв. от държавния бюджет, а 6 440 лв. от Община Тервел.
15 безработни с ниска квалификация ще бъдат обучени за озеленители и ще бъдат наети за срок от 6 месеца за почистване и засаждане на алеи, поддържане на зелени площи, създаване и оформяне на цветни лехи. На крайморската община са нужни 52 450 лв., като собствения й принос към програмата е в размер на 2 800 лв.
Само за 10 безработни младежи е регионалната програма на Община Добричка. Те ще бъдат обучени за пътен строител и ще бъдат наети за поддържане на общинската пътна мрежа. Община Добричка кандидатства за 34 600 лв., от които 33 600 лв. от държавния бюджет.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.