Кметът на Добрич Йордан Йорданов пред Вестникът на Добруджа

Надявам се съгражданите ни да усетят промените още през следващата година

Привличане на инвеститори, премахване на бюрократичните пречки и подобряване на инфраструктурата в кварталите са част от идеите на младия градоначалник

Размер на шрифта: a | a | a 16:55 21 декември 2015
-Г-н Йорданов, още с встъпването си в длъжност обявихте, че ще правите одит за състоянието на Община град Добрич. Проверката все още не е приключила, но въпреки това сигурно вече имате някакви впечатления. В какво състояние заварихте Общината?
- Видяхме доста неща, които поне на първо четене са притеснителни. Заедно с екипа се опитваме да отстраним пречките. Работим и по въпросната ревизия. Натъкнахме се на пълномощни, с които се упълномощават трети лица, граждански договори, които са сключвани в последния момент, непоследствено преди изборите. Говоря за граждански договори за по 3-4 месеца с месечно възнаграждение от рода на 600 лв. Силно обезпокоителна е и ситуацията с обществените поръчки, проведени непосредствено преди първия тур, а и между двата тура на изборите. В края на октомври и началото на ноември е пусната процедура за обществена поръчка за доставка на храни, която се обжалва в момента от общинското дружество “Столове” ЕООД и там очакваме решение от Комисията за защита на конкуренцията. Има и куп други притеснителни моменти. Определено смятам, че има нередности, които ще излязат наяве след приключване на ревизията и изготвянето на доклада, който ще бъде обявен публично.
-Състоянието на инфраструктурата бе основна тема в предизборната кампания. Ясен е проблемът с кварталите, които за разлика от централната част са в окаяно състояние. Какво ще предприемете, за да се преодолее този дисбаланс?
-Правим анализ на съвпаденията между обхвата на водния цикъл и новата Оперативна програма “Региони в растеж”. Там където ще минава водния цикъл не можем да направим нищо мащабно. За местата където няма припокриване, ще кандидатстваме за финансиране, подготвили сме необходимата документация и смятам, че ще имаме готовност да започнем работа напролет. Става въпрос за междублокови пространства, зелени площи, тротоари, улици по които е сменена канализацията. Възнамеряваме да вкараме под земята всички висящи над главите на добричлии кабели. Оказва се, че “модерната визия” за уличното осветление в Добрич противоречи на всякакви европейски изисквания. Инфраструктурата на града действително е в тежко състояние. Не мисля, че моите съграждани смятат, че толкова тежки проблеми могат да се решат в рамките на няколко седмици. Поехме ангажимента промените да започнат в съвсем разумни срокове. Първата крачка вече е направена – излишъкът от средства в размер на 400 000 лв., останали след реконструкцията на градския парк бе насочен за облагородяване на междублокови пространства в кварталите “Дружба” и “Балик”.
-Липсата на инвеститори е друг тежък проблем за Добрич и решаването му е едно от разковничетата за развитие на града.
-По време на кампанията говорих, че контактите на кметския екип трябва да се използват за привличане на инвеститори. Работя в тясно сътрудничество с Българската агенция по инвестиции, в много добри отношения съм с изпълнителния директор Стамен Янев, с когото успяхме да привлечем китайските инвеститори, които бяха усърдно използвани предизборно, а в същото време китайците са се лутали в продължение на месеци по институции. След встъпването ми в длъжност проведох разговори с тях, за да ги уверя, че Общината е партньор и няма да им бъдат създавани никакви бюрократични пречки пред реализиране на инвестиционните им намерения, напротив – ще имат пълна подкрепа. Друг приоритет ще бъде привличането на български инвеститори. Работи се усърдно за създаване на модерен комплекс за селскостопански изложения – добричката общественост вече е запозната с идеята, която се надяваме да реализираме в кратки срокове. Готови сме да привлечем инвеститор и в сферата на спорта. Водим перговори и за разкриване на пункт за дестилация на етерични масла.
-Друг инструмент за разкриване на работни места е местния бизнес. Как Общината ще подкрепя местните фирми?
-Има тънка граница между т.нар. сив сектор и реалната икономика. Ще се постараем да изкараме на светло тези от местните фирми, които се изкушават да работят в сивата икономика. Мисля, че техният брой в Добрич не е голям. Искам да направим това, защото в момента коректните бизнесмени са ощетени. Ще насочим усилията си към подпомагане с данъчни облекчения на малките фирми – разработваме стратегия как може да се случи това. Ще въведем принципа на мълчаливото съгласие – ако в двуседмичен срок от администрацията не  дадат изричен отказ, се приема, че това е израз на съгласие. Така ще улесним бизнеса и няма да създаваме излишни административни пречки. Даваме кредит на доверие на местния бизнес и в следващите месеци ще съкратим максимално бюрокрацията.
-Задържането на младите хора също е важна за града тема. Но за да се завърнат те в Добрич или да решат да останат, освен работни места, са нужни и възможности за кариерно развитие...
-Винаги съм казвал, че младите хора търсят сигурност – в обществото, на работното място. Младите искат свободно да изказват своето мнение. Естествено, не на последно място е и по-високото заплащане, което обаче може да бъде постигнато само чрез привличането на инвеститори. 
- На дневен ред е бюджета за следващата година. Прави впечатление, че за разлика от предишни години, в обсъждането на проектобюджета гражданите се включиха активно и направиха десетки предложения. До каква степен те ще бъдат взети предвид?
-Гражданската активност е изключително добър знак. Планираме още едно публично обсъждане, на което да се дискутират постъпилите до момента предложения. Някои от тях със сигурност ще бъдат приети и ще търсим финансиране за реализирането им. Ще направим възможното да възстановим поп-рок конкурса “Сарандев”, който през годините бе заметен из коридорите на Общината. Всички предложения ще бъдат обсъдени. Разбира се, има и идеи, които не смятам за толкова сериозни – като например за изграждане на басейн в кварталите. Там хората имат нужда от други придобивки, не мисля, че басейнът е най-важното. Имаше предложения и за паркинг, и за други мащабни проекти, но винаги съм казвал, че нещата трябва да се случват поетапно, да се работи стъпка по стъпка. Постави се и искане за 3,5 милиона лева за реконструкция на стадион “Пионер”. Не мисля, че е редно да се отделят толкова пари от бюджета, при положение, че има програма към Министерството на младежта и спорта, по която може да се привлече финансиране именно за подобряване на спортната база. Бюджетът е отворен към хората, целим прозрачността да е видима.
-Как стоят нещата с приходната част на бюджета, как смятате да повишите събираемостта на приходите?
-Трудно можем да променим това което заварваме, особено в края на годината. С около 30 процента са намалели приходите от патентен данък, което е сигнал, че бизнеса не функционира добре, или среща сериозни пречки. Заложените в проектобюджета приходи от продажба на общинско имущество са 2,3 милиона лева. А постъпилите в хазната средства са едва малко над 670 000 лв. Това е изключително нисък процент на изпълнение и няма как да не сме обезпокоени. Събираемостта от местни данъци и такси е 80-90 %, което е добре. Ако не успеем да компенсираме от други места недостига от продажба на общинско имущество, рискуваме да останат неразплатени задължения за следващата година, което ще затормози бюджета, но се надявам да балансираме с осигуряване на финансов ресурс по програми.
- Обявихте идеята си за нова структура на общинска администрация. Това означава ли, че предстоят съкращения – нещо, което вашите опоненти внушаваха в предизборната кампания.
-Да, внушаваше се, че едва ли не цялата администрация ще бъде пометена. Заварвам една администрация изпълнена със страх. Години наред на тези служители им е внушавано, че ако направят или не направят нещо по строго определен начин, ще бъдат съкратени или дори уволнени дисциплинарно. Хората, които са доказали, че са професионалисти няма от какво да се притесняват. Мисля, че е нормално да има промяна в структурата и то по начина, по който ние я виждаме. Новата структура е почти готова и предстои да бъде внесена в Общинския съвет. Например, изключително необходим е отдел “Сигурност” – с оглед на времената, в които живеем.
-Едно от обещанията ви бе за създаване на общинска полиция или жандармерия...
-Новият общински отдел “Сигурност” ще е стъпка към изпълнението на това обещание. Наистина залагам на повишаване на сигурността и гарантиране спокойствието на съгражданите ни. Имаме разработен проект за видеонаблюдение, който бе готов в кратки срокове и предстои внасянето му за одобрение и гласуване на бюджет в Общинския съвет. Проведохме разговор с полицията за осигуряване на засилено полицейско присъствие в петъчните и съботни вечери край най-посещаваните заведения в Добрич. По този начин ще повишим сигурността, ще спомогнем за опазване на обществения ред около най-популярните места за развлечение в града и ще противодействаме на разпространението на наркотици, което също е сериозен проблем за града.
-Какви новости можем да очакваме в културния календар на Добрич?
-Ще опитаме да избягаме от познатото еднообразно русло. Културния афиш не бива да е пълен само с представяне на нови книги или откриване на изложби. Имаме идеи за организиране на нетрадиционни и различни фестивали – не само в центъра, а и по кварталите. Търсим по-различни решения. Но е необходимо време, за да се разчупи възприятието на хората в администрацията, които години наред са свикнали да работят по един и същ начин. Например има идея за фестивал на фокусниците, който искам следващата година да се случи. Нямам нищо против представянето на книги, но са необходими и по-различни събития.
-Оптимист ли сте, че ще има мнозинство в Общинския съвет, което да подкрепя управленските решения?
-Винаги съм твърдял, че най-добрия вариант е в Общинския съвет да се сформира мнозинство като това, което управлява в момента страната. Мисля, че с течение на времето това ще стане и идеите на кметския екип ще бъдат подкрепяни от местния парламент.
-Имало ли е опити в тези няколко седмици да Ви “подсказват” решения?
-Ще излъжа, ако е казало, че е нямало. В крайна сметка вземам решенията, които смятам за правилни. Доказал съм, че съм постоянен в решенията си, не търпя да ми налагат виждания, да ми “подсказват” или пък да ми се обяснява как нещо не може да се случи. Смятам да забраня на администрацията да използва думи като “не може” и “не става” при обслужването на гражданите.
-Увеличиха ли се приятелите Ви, след като бяхте избрани за кмет?
-Няма да отрека, че се увеличават. Но за мен истински приятели са моите съграждани и то именно онези от тях, които ме поздравяват чистосърдечно и не искат нищо за себе си, а не тези, които ми се обаждат, за да “напомнят”, че едва ли не благодарение на тях съм станал кмет.
-Промяна беше основното послание в кампанията. Кога ще я осетят хората осезаемо?
-Мисля, че това ще се случи в най-скоро време. Тепърва предстоят сериозни промени в кварталите, на пазара. Малките неща са първите видими резултати, които ще предначертаят истинската промяна. Надявам се тя да се усети още през следващата година.
Разговаря Пламен Николов
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.