В Деня на здравето

Лекари от цялата страна въстават срещу новата методика на финансиране.

Бюджетът на добричката болница е драстично орязан

Размер на шрифта: a | a | a 20:50 06 април 2015
Символични протести ще организират днес работещите в частни и общински болници. На днешната дата – Световния ден на здравето, лекари от цялата страна ще изразят своето несъгласие с новата методика, по която Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) им плаща. Въпреки първоначалното обещание, че тази година болниците ще разполагат с около 95 на сто от разходите си през изминалата, някои лечебни заведения се оплакват,че бюджетите им са драстично орязани. Подобно е положението и в добричката болница, където за момента финансовото бъдеще е напълно неясно и тревожно. Изпълнителният директор на областното лечебно заведение д-р Красимир Николов вчера отказа да разговаря с наш репортер и дали лекарите в Добрич ще се включат в протеста и да ни информира какво е моментното състояние на болницата, за което отговорност носи и той.
Според директорите на стационари дори да има нещо рационално в методиката, тя е недовършена и поради това създава конфликти в лечебните заведения. Те определят ограниченията като командно-административни и засягащи свободния избор на пациентите, които  е  един съществен проблем, защото те ще трябва да се лекуват не където искат, а в която болница разполага с бюджет в момента. Медиците коментираха, че те са "на фронта - лице в лице с хората, които се нуждаят от медицинска помощ" и е трудно да им обяснят, че не могат да ги приемат, понеже лимитът за този месец е изчерпан. Според здравните специалисти , ограниченията ще доведат до черен пазар и плащане под масата за достъп до дефицитните услуги. Не са изключени и фалити на болници, допълват още лекарите. Здравните специалисти твърдят, че винаги, когато държавата се опитва да оправи с командно-административни мерки едно хронично недофинансиране, каквото има в българското здравеопазване, всъщност страдащите са не докторите и лечебните заведения, а българските пациенти, за които понякога това може да се окаже факатлно. Медиците са на мнение, че методиката за плащане е само малка част от големия системен проблем. Първото, което трябва да бъде направено, е реалното остойностяване на медицинските услуги. Лекарите се обявиха още за демонополизация на здравната каса, либерализация и по-свободен пазар на медицински услуги с държавна, а не с административна регулация. Болничните директори обясниха, че лимитите вече са станали причина добри специалисти в дадена област да пренасочват и оперират свои пациенти в други болницата, когато бюджетът на тяхната по това перо се изчерпи.
Те попитаха къде е днес Българският лекарски съюз и защо той не протестира срещу новите правила, които връщат системата назад.
От Лекарския съюз обясниха, че до момента няма постъпило официално писмо или позиция от нито една болница от страната, в което се сигнализира за проблеми, свързани с методиката за разпределение на средства в болнична помощ.
Оттам посочиха, че по предварителни данни за настоящото тримесечие, средствата за болнична помощ са намалени средно с 6.2% за страната, а за първото тримесечие са били намалени с 5% спрямо дейността за 2014 г. От БЛС съобщиха, че са готови да предприемат необходимото за решаване на конкретни проблеми, ако има драстични ограничения на медицинската дейност и бъдат доказани с цифри индивидуално по болници, или общо за региони от страната, казаха от организацията.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.