Министърът на финансите Петър Чобанов:

Има добри сигнали за развитието на бизнеса

Не е забравен проекта за водния цикъл на Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 22:10 15 май 2014
Вече няма намеса в чисто бизнес интересите и акцентът в работата с бизнеса е подобряване на комуникацията. Това заяви вчера министърът на финансите д-р Петър Чобанов при срещата си с бизнес общността в Добрич, която се състоя в Областната управа. Предприемат се редица мерки, чрез които се дава възможност бизнеса да разполага с пари, като същевременно се налага строг контрол върху възстановяването на ДДС. Сегашното правителство прекрати редица порочни практики по отношение на бизнеса. Друг важен момент е, че държавата вече се разплаща навреме с фирмите.
Само през декември 2013 г. са възтановени 540 млн. лв. ДДС. Вече не се отлагат и социалните плащания. Благодарение на новия начин на работа, просрочените задължения са намалени от 150 млн. лв. на 110 млн. лв. Налага се е един постоянен стремеж към бюджетна дисциплина, но не на всяка цена, каза министърът. Пред присъстващите на срещата представители на бизнеса, на държавни и общински институции и на общини от Добричка област, министър д-р Петър Чобанов очерта основните приоритети в работата на финансовото министерство. Един от тях е инвестиционната програма. Решението за 2014 г. бе не да се разпределят по малко пари на всяко едно министерство, а средствата да отиват там, където е необходимо. Друг важен момент в работата ни е парите да стигат до всички райони на страната, а не да се насочват само към големите градове. Точно затова по инвестиционната програма за общините бяха отпуснати 290 млн. лв. За Добричка област по общински проекти са дадени 13,3 млн. лв. Добрич не е пренебрегнат. Не е забравен и проекта за водния цикъл. Предстои да се намери вариант и за неговото финансиране по друга линия, защото този проект е важен за града. Министърът уточни, че друг приоритет на правителството е образованието. Не напразно е предвиден ресурс от 100 млн. лв. за тази сфера. Сред промените, които се предвиждат в образованието е увеличаване на бройките за студенти за педагогически и технически специалности. След години пренебрегване в приоритет за това правителство се превърна и социалната политика, добави финансовият министър. Размразени са редица социални плащания. Не са пренебрегнати и пенсионерите. Върната бе и една стара традиция - те да получават различни добавки – коледни и великденски.  Според финансовия министър увеличаването на доходите на пенсионерите, освен със социално значение следва линията: повече доходи – повече потребление.
Последните статистически анализи показват добри тенденции в развитието на бизнеса. Отчита се и 2% ръст на потреблението, каза Чобанов.
Присъстващите на срещата повдигнаха въпроси по теми с местно значение. От дискусиите стана ясно, че експертна комисия в момента работи върху възможността да се подобрят данъчните проходи на общините, но тевърва ще се уточнява и какви допълнителни функции ще поемат общините с така придобитите допълнителни доходи от данъци.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.