Поводи за паника няма, ситуацията с грипните вируси се преувеличава

Две деца с увреждания са в критично състояние след усложнения от грип

Малчуганите имат тежки неврологични заболявания, реална е опасността за живота им

Размер на шрифта: a | a | a 19:30 03 февруари 2016
Автор: Пламен Николов
Две деца с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип са в критично състояние след усложнения от респираторни вируси. Малчуганите са настанени в Детското отделение на добричката Многопрофилна болница за активно лечение, съобщи началникът на болничното звено д-р Йовчо Йовев. Той изрази възмущението си от преувеличаването и драматизирането на ситуацията в някои електронни медии. Никога не съм казвал, че децата са болни от свински грип, както излезе в редица сайтове. Подобно определение в медицината няма, то си е медийна измислица. Има вирус от типа H1N1, но все още не можем с абсолютна сигурност да твърдим, че става въпрос за този щам, защото не са готови резултатите от лабораторните изследвания. От заболелите деца са взети проби, които са изпратени в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания. Очакваме да се потвърди типа на вируса, каза д-р Йовев.
Шест деца от Центровете за настаняване от семеен тип са приети с респираторни инфекции в Детското отделение на добричката болница. Критично е състоянието на две от тях, при които има и съпътстващи тежки неврологични заболявания, които са благоприятствали за тежките поражения, нанесени от вируса. Децата са с пневмонии и дихателна недостатъчност. Опасността за живота им е реална, прогнозата не е оптимистична и е вероятно те да загинат, каза д-р Йовев.
В Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич живеят деца от закрития дом в Крушари, които по правило са с изключително тежка умствена изостаналост.
Над 40 са малчуганите, приети през последните дни за лечение в Детското отделение на областната болница. След като по медиите се заговори, че грипът е ударил тежко Добрич и има болни с усложнения, разтревожени родители започнаха да водят децата си и през нощта. От друга страна лекарите също се презастраховат и при най-малки съмнения за усложнения или по-тежко протичане на заболяването, настаняват малкия пациент в отделението. Имаме дори дете на 4-дневна възраст с повишена температура. Като изключим увредените деца, при всички останали заболяването протича според очакванията – при едни по-леко, при други не толкова, но не предвиждаме неприятни изненади, каза д-р Йовев. Той бе категоричен, че болницата в Добрич разполага с необходимия ресурс, на заболелите деца се изписват противогрипни препарати, някои от които са скъпи и дори не влизат в позитивния лекарствен списък. Д-р Йовев призова родителите да търсят медицинска помощ своевременно и през деня, да не се разчита на самолечение, а да се търси консултация с лекар. Няма никаква причина за паника и притеснения, категоричен бе шефът на Детското отделение в добричката болница.  

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.