Поводи за паника няма, ситуацията с грипните вируси се преувеличава

Две деца с увреждания са в критично състояние след усложнения от грип

Малчуганите имат тежки неврологични заболявания, реална е опасността за живота им

Размер на шрифта: a | a | a 19:30 03 февруари 2016
Автор: Пламен Николов
Две деца с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип са в критично състояние след усложнения от респираторни вируси. Малчуганите са настанени в Детското отделение на добричката Многопрофилна болница за активно лечение, съобщи началникът на болничното звено д-р Йовчо Йовев. Той изрази възмущението си от преувеличаването и драматизирането на ситуацията в някои електронни медии. Никога не съм казвал, че децата са болни от свински грип, както излезе в редица сайтове. Подобно определение в медицината няма, то си е медийна измислица. Има вирус от типа H1N1, но все още не можем с абсолютна сигурност да твърдим, че става въпрос за този щам, защото не са готови резултатите от лабораторните изследвания. От заболелите деца са взети проби, които са изпратени в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания. Очакваме да се потвърди типа на вируса, каза д-р Йовев.
Шест деца от Центровете за настаняване от семеен тип са приети с респираторни инфекции в Детското отделение на добричката болница. Критично е състоянието на две от тях, при които има и съпътстващи тежки неврологични заболявания, които са благоприятствали за тежките поражения, нанесени от вируса. Децата са с пневмонии и дихателна недостатъчност. Опасността за живота им е реална, прогнозата не е оптимистична и е вероятно те да загинат, каза д-р Йовев.
В Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич живеят деца от закрития дом в Крушари, които по правило са с изключително тежка умствена изостаналост.
Над 40 са малчуганите, приети през последните дни за лечение в Детското отделение на областната болница. След като по медиите се заговори, че грипът е ударил тежко Добрич и има болни с усложнения, разтревожени родители започнаха да водят децата си и през нощта. От друга страна лекарите също се презастраховат и при най-малки съмнения за усложнения или по-тежко протичане на заболяването, настаняват малкия пациент в отделението. Имаме дори дете на 4-дневна възраст с повишена температура. Като изключим увредените деца, при всички останали заболяването протича според очакванията – при едни по-леко, при други не толкова, но не предвиждаме неприятни изненади, каза д-р Йовев. Той бе категоричен, че болницата в Добрич разполага с необходимия ресурс, на заболелите деца се изписват противогрипни препарати, някои от които са скъпи и дори не влизат в позитивния лекарствен списък. Д-р Йовев призова родителите да търсят медицинска помощ своевременно и през деня, да не се разчита на самолечение, а да се търси консултация с лекар. Няма никаква причина за паника и притеснения, категоричен бе шефът на Детското отделение в добричката болница.  

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.