Снимка: Снимка Григор Маринов

Пет сгради в Добрич чакат одобрение

Държавата поема 75 процента от разходите за саниране на жилищните блокове

Експерти от МРРБ ще разясняват програмата

Размер на шрифта: a | a | a 22:05 17 юни 2013
Информационни дни по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" ще се проведат в Добрич от 21 до 23 юни. През трите дни на площад "Свобода" ще бъде разположена информационна шатра, където представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Фонда за жилищно обновяване ще дават консултации на заинтересовани граждани. В рамките на информационната кампания ще се проведат и две срещи с управители на етажни собствености и граждани – на 21 юни от 15 и на 22 юни от 10,30 ч. И двете срещи ще бъдат организирани в заседателната зала на Община Добрич. Служители на местната администрация вече започнаха да разлепват уведомления за срещата в жилищните блокове в кварталите „Дунав”, „Дружба”, „Балик”, „Христо Ботев” и „Строител”.
От стартирането на проекта през юли 2012г. до момента собствениците на пет сгради от Добрич са подали заявление за интерес за включване в проекта. Две от сградите покриват минималния критерий за участие - 3 етажа с 6 апартамента. Те се намират ул. "Витоша" 1 и ул."Ал.Кръстев" 26. Две от заявленията са от сграда и блок с по общо 39 апартамента - бл.36 в ж.к. “Дружба” и входове В и Г от бл.39 също в ж.к. “Дружба”.  
Петото заявление е подадено от вх.А на ул. “Абрит” 8, който се явява секция на сградата, състояща се от 2 входа. Става въпрос за 12 жилищни апартамента, 3 магазина и 5 гаража.
Всички документи на сградите са предоставени на МРРБ. За три от сградите Общината е дала своето становище, относно възможността те да бъдат обновени по проекта. Липсата на проектен мениджър за региона забавя реализацията на проекта, защото специално за Добрич първоначален оглед е направен само на две от сградите и предстои да бъдат изготвени бюджетите за обновяване, посочват от местната администрация.  
За всяка одобрена сграда или блок/секция собствениците ще получат финансова помощ в размер на  75% от необходимите средства за обновяване на съответните жилища -  разходи за строително-монтажни работи; изготвяне на технически/работни проекти; оценка на съответствието; авторски и строителен надзор; въвеждането на обекта в експлоатация; набавянето на необходимите разрешителни документи. Собственици на самостоятелни обекти, в които се упражнява стопанска дейност, заплащат 100% от разходите в съответствие с притежавания дял от общите части.
От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.