Скандално

Даден на прокурор бивш шеф на ВиК – Добрич става заместник-министър

Размер на шрифта: a | a | a 20:35 11 август 2014
Автор: Пламен Николов
Бившият управител на ВиК –Добрич Радослав Русев, който докара добричкото водно дружество до ръба на фалита и по сигнал на доскорошния регионален министър Десислава Терзиева бе даден на прокуратурата бе назначен вчера за зам.-министър на регионалното развитие. Сигналът до държавното обвинение визира некадърно управление и съдържа съмнения за злоупотреби. Радослав Русев бе назначен като управител на ВиК – Добрич в края на октомври 2012 г. и остана на поста 9 месеца. Управлението му ще се запомни с влошаване на и без това тежкото финансово състояние на закъсалото добричко водно дружество. Русев не предприе никакви мерки за стабилизиране на ВиК, но пък по негово време бяха рекетирани длъжници с по две-три неплатени сметки за вода. Срещу тях без предупреждение бяха завеждани изпълнителни дела, които бяха поверявани на софийска адвокатска колегия.
В отчета, който Русев  представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. По бърза сметка, направена от новия управител Юлиян Иванов финансовата загуба на ВиК е 769 000 лв. Русев не направи нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Не бяха предприети стъпки за подготовка на дружеството за излизане на либерализирания пазар на електроенергия.  Това бе сторено от Юлиян Иванов, който пое поста управител на ВиК преди година и успя да финализира процедурата, благодарение на която водното дружество значително намали разходите си за ел. енергия. При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото ВиК.  Натрапеният от регионалното министерство през октомври 2012 г. „експерт” завеща на приемника си дълг за електроенергия в размер на 2,4 млн. лв. Заради тези задължения през лятото на 2013 г. „ЕНЕРГО-ПРО” заплаши да спре ел. захранването на обекти на ВиК – Добрич. Година по-късно дългът към енергоразпределителното дружество е напълно изплатен.  
В късните следобедни часове вчера от Министерството на регионалното развитие разпространиха прессъобщение, в което се казва, че Радослав Русев е разпитван от прокуратурата, но не му е повдигано обвинение.  Той е давал показания в качеството си на бивш управител на ВиК Добрич като свидетел по цялостна проверка на дружеството за периода 2010 – 2013 г. В рамките на този четиригодишен период Русев е управлявал ВиК Добрич за девет месеца. Проверките не са довели до повдигане на обвинения към Русев, заявяват от МРРБ.
Освен до главния прокурор, Десислава Терзиева депозира сигнал срещу Радослав Русев и в Агенцията за държавна финансова инспекция.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.