Български възстановчици се представят на военно-исторически фестивал в Москва

Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” изпраща шестима перфектно подготвени реконструктори

Размер на шрифта: a | a | a 19:56 05 юни 2014
Автор: Пламен Николов
Изключително признание за професионализма и подготовката си получиха възстановчиците от Национално дружество „Традиция”. За пръв път български реконструктори получиха официална покана за най-мащабния военно-исторически фестивал, посветен на Първата световна война – „Времена и епохи” в Москва. Страната ни ще бъде представена от 20 възстановчици.  Организатор, координатор и ръководител на българската група е д-р Добрин Добрев – председател на РК „46-ти пехотен Добрички полк”.
Фестивалът е тридневен – на 5,6 и 7 юни и ще се проведе в Музея-резерват „Коломенское” , съхранил автентичния архитектурен облик отпреди един век. В мащабното събитие ще вземат участие над 1000 реконструктори от редица европейски държави – Русия, България, Англия, Франция, Чехия, Словакия, Украйна, Беларус и др. Очакват се повече от 200 хиляди зрители. Организатори на фестивала са Руското военно-историческо общество /с над 100 години опит в реконструкцията/, Гражданско обединение „Ратоборцы” и Историческия музей в Москва.
Ще бъдат пресъздадени три от големите битки на Първата световна война – Брусиловския пробив, „Атаката на мъртъвците” и боя при Монастир /Битоля/ на Солунския фронт, в който българските войници показват чудеса от храброст срещу превъзхождащите ги съюзнически сили.
Зрителите ще имат възможност да видят и ежедневието в мирно време на различните прослойки в обществата на държавите, участвали в първия глобален световен конфликт. Ще бъде показан бита в селата, в работническите квартали и в благородническите имения. Публиката ще стане свидетел и на бал на благородници.
Българският взвод ще представи бита и въоръжението на родната армия през Първата световна войн и ще има възможност да демонстрира своите умения във възстановката на битката при Монастир.
В представителната българска група влизат членове на четири елитни клуба на Национално дружество „Традиция” – в Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София. Пътуването е осъществено с подкрепата на Министерство на културата и със съдействието на Регионалния исторически музей – Добрич.
В Москва за пръв път ще бъде показана реплика на знамето на „46-ти пехотен Добрички полк” от 1912 г. Под него полкът се е сражавал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Знамето изчезва след 1919 г., когато Южна Добруджа е повторно окупирана от Румъния. През 1940 г. на полка е връчено знаме-образец 1936 г., реплика на което се съхранява в РИМ – Добрич.
Поканата е изключително признание, защото както е известно, военно-историческата реконструкция в Европа е с над един век история. В България възстановки се правят едва от около десетина години. Поканата за участие в този фестивал показва, че за това кратко време българските реконструктори са постигнали завидни резултати и това е оценено от нашите европейски колеги, сподели преди заминаването д-р Добрин Добрев.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.