На специализирана трудова борса в Добрич

21 фирми предложиха работа на младежи

Размер на шрифта: a | a | a 20:32 16 октомври 2014
Автор: Галина Михайлова
21 фирми от областта вчера предложиха работа на млади хора на възраст до 29 години. Това се случи на Младежка трудова борса, която се състоя в сградата на Международния колеж. Включилите се в инициативата на Агенцията по заетостта фирми от общините Добрич, Добричка и Балчик бяха от почти всички икономически сфери, развити в района. 14 от работодателите обявиха общо 38 свободни работни места на първичния пазар на труда за: касиери, продавач–консултанти, технически сътрудник, машинен инженер, дърводелци/мебелисти, оператори на металорежещи машини, ел. техници, сервитьори, автомонтьори, работници в хранително-вкусовата промишленост и др. По-голям брой работни места обявиха фирмите “Фермата” АД, “Мандра Рилци” ЕООД, “Лайт хаус голф енд спа хотел” ЕАД и др.
Трудовата борса посетиха около 200 младежи от общините Добрич, Добричка, Крушари и Балчик. На работодателите бяха представени и младежи, включени в инициативата на президента “Подкрепи една мечта”.
654 са безработните младежи към края на септември, регистрирани в Бюрото по труда в Добрич, което териториално обхваща четирите общини – Добрич, Добричка, Балчик и Крушари. Отчита се намаление в броя им в сравнение със същия период на 2013 г. Сред безработните добруджанци на възраст до 29 години преобладават хората със средно образование или тези без образование, поясни директорът на Дирекция “Бюро по труда” – Добрич Васил Сивков. Около 150 от регистрираните безработни младежи са висшисти.
Директорът на Бюро по труда заяви, че ефект от провеждането на подобни трудови борси има и затова организирането им се е наложило като практика, която ще продължи и в бъдеще.
Статистиката от предходни издания на борсата показва, че от 20 до 30 на сто от посетилите я безработни започват работа след договаряне с фирмите по време на борсата, а още една не малка част биват наемани впоследствие. За стартовите заплати на младежи е трудно да се говори като размер, защото първо зависи от работата, а и като цяло е въпрос на договаряне с работодателя.
Младежките трудови борси се организират през октомври, защото тогава има яснота кои от завършилите средното си образование са приети в университети и борсата дава възможност на останалите да си намерят работа.
177 са свободните работни места в дирекция “Бюро по труда” – Добрич към момента. Най-много от вакантните позиции (50 на брой) са в сферата на шевното производство.
Борсата вчера бе една от деветте, планирани да се проведат от Агенцията по заетостта през октомври. Общо през тази година Агенцията провежда общо 128 трудови борси в страната.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.