Запознаха над 100 представители на бизнеса с регламента за защитата на данни

Размер на шрифта: a | a | a 17:51 13 юни 2018
Автор: ДТ
По инициатива на народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев се проведоха три срещи, на които работодатели от област Добрич бяха запознати с практическите аспекти на Общия регламент относно защитата на данните. Лектор бе академичният преподавател д-р Невин Фети. Във форумите, които се проведоха в Балчик и Добрич участваха народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев. В обученията се включиха над 100 представители на туристическия, на земеделския бранш, предприемачи от други сектори, лекари, представители на институции. Лекторът подчерта, че като лични данни в Общия регламент относно защитата на данните се приема всяка информация, която се отнася до физическо лице и го идентифицира или дава възможност за неговото идентифициране. 
Новост в Регламента са онлайн идентификатори, като, например, IP адресите,  идентификационния номер на “бисквитките”, като в обхвата на личните данни са включени и данните за местонахождението. Коментирани бяха промените в специалните категории или чувствителни лични данни и включването в тях на генетичните и биометричните данни.
Регламентът предвижда чувствителните данни да се подчиняват на специални гаранции при тяхното обработване, коментира лекторът.
Един от акцентите бяха задълженията на хотелиерите да гарантират прозрачност на обработването по отношение на субектите на данни, включително да информират за осъществявано видеонаблюдение в района на обекта, както и събирането на лични данни, което се изисква по Закона за туризма. 
Сред коментираните теми бе кой има право да преснима личните карти. Посочено бе, че такива права имат само администратори в предвидените от нормативен акт случаи. Други нямат такова право, дори със съгласието на лицето. 
Обработвайки данните на хората, администраторите на лични данни трябва да оправдават тяхното доверие и да спазват техните права, коментира Невин Фети. Тя подчерта, че защитата на личните данни трябва да е заложена още на етапа на проектирането на даден процес по обработване.
С Общия регламент относно защита на личните данни Европейският съюз е пионер и чертае световен стандарт, посочи още д-р Фети.Тя информира, че общественото обсъждане на проекта за промени в Закона за защита на личните данни е приключило и предстои той да бъде внесен в Народното събрание.
Лекторът отговори на множество конкретни въпроси, които хотелиерите поставиха предвид спецификата на своята дейност. 
Участниците благодариха за организираните от народните представители от ГЕРБ срещи по тема, като Приложението на Общия регламент относно защитата на данните, която е много актуална и важна за бизнеса и институциите. 
Даниела Димитрова припомни, че с колегата й Пламен Манушев през последните месеци инициират срещи на бизнеса от област Добрич с различни институции, чиято цел е да се подкрепи предприемачеството. Те ще продължат, включително и по теми, които бизнесът сам предложи, увери народният представител. 
реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за... Обновяват спешните центрове с...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.