За максимална бдителност при работа край ел. съоръжения призовават от ЕНЕРГО-ПРО

Размер на шрифта: a | a | a 19:54 11 септември 2013
Автор: ДТ
За максимална бдителност при работа в близост до електрически съоръжения призоваха от ЕНЕРГО-ПРО във връзка с трагичния инцидент, станал в Добрич на 8 септември. Тогава при ремонт на покрива в дома на дядо си загина 19-годишно момче. Младежът работил в непосредствена близост до проводниците от електрическата инсталация на къщата. Кабелите били на 60 см. от момчето, което попаднало под напрежение и загинало. В процеса на работа младежът полагал изолационни материали и циментова замазка на плосък покрив. Той бил бос и без връхно облекло, стъпил върху метална арматурна мрежа и замазка от мокри строителни материали, поясняват от ЕНЕРГО-ПРО.
Пренебрегването на рисковете, които крие работата в опасна близост до електрически съоръжения често води до нещастни инциденти. Задължително е да се спазват основните правила за безопасност, припомнят от ЕНЕРГО-ПРО.
При извършването на строителна, ремонтна или земеделска дейност винаги трябва да се съобразяваме с разстоянието до намиращите се в близост електропроводи или други ел. съоръжения, които са под напрежение. Често машините и инструментите, които се използват при строителни или земеделски дейности, са с метални конструкции и нарушаването на габарита им спрямо елементи на електроразпределителната мрежа би довело до преминаване на електрическия ток и би засегнало работещия със съответния уред. В случай че се налага извършването на строителни или ремонтни дейности в близост до електрически съоръжения и нямаме съответната компетенция и квалификация задължително следва да поискаме обезопасяване от екипите на ЕНЕРГО–ПРО. В никакъв случай не бива да докосваме без съответните предпазни средства части, по които протича електричество. Необходимо е да използваме специални ръкавици, както и да не извършваме дейността си боси, т.е. да работим с обувки, които най-удачно е да са с гумена подметка, която ще осигури изолиране на краката ни от евентуално протичане на електричество. Ако не сме сигурни в предпазните мерки, които сме предприели, най-доброто решение е да уведомим електроразпределителната компания и да отправим искане за изключване на напрежението по захранващите проводници, съветват от ЕНЕРГО-ПРО.
При пожар в ел. съоръжения под напрежение е важно е да запомним, че използването на вода или пяна върху електрически уредби под напрежение е строго забранено, тъй като може да предизвика взрив или да засегне лицата, които гасят пожара. В случай че електрическите съоръжения не са под напрежение, може да се използва флуоропротеинова пяна, с която пожарът да бъде изгасен. От значение е да бъдат взети мерки пяната да не потече по отводнителните канали и оттам да достигне потоци, водоеми и езера, тъй като има потенциална опасност по този начин тя да нанесе щети върху околната среда.
Не по-малка заплаха за нашето здраве и безопасност представляват всички електрически съоръжения, когато сме на открито (например на риболов или къмпинг). В такива случаи винаги трябва да избягваме съприкосновението с въздушни електропроводи, както и да не се намираме в опасна близост до съоръжения от електроразпределителната мрежа. Играта или хвърлянето на въдица в близост до електрическо съоръжение, особено при влошени метеорологични условия (например дъжд или буря), допълнително повишава риска от възникването на инцидент. В случай че попаднем в район, в който вилнее буря, задължително трябва да стоим максимално отдалечени от проводници, електрически стълбове, трафопостове и други съоръжения, които са част от електроразпределителната мрежа. Ако забележим скъсан проводник, да не се доближаваме до него и да предприемем мерки, за да предотвратим достъпа на трети лица до зоната на опасност! Веднага следва да се свържем с ЕНЕРГО-ПРО на денонощния телефон 0700 16 161 или на националния спешен телефон 112! Не трябва да стъпваме боси в близост до проводника и с цел обществена безопасност е необходимо да ограничим достъпа на хора и животни до частите, по които тече ток, до пристигане на екип на специалисти от електроразпределителната компания.
От ЕНЕРГОІПРО изказват съболезнования на родителите и близките на загиналото момче от Добрич.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.