С 14,5 млн. лв. повече от планираното са влезли в бюджета от концесии

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 03 февруари 2014
Автор: ДТ
Преизпълнение на събираемостта на концесионните възнаграждения е постигнато през 2013 година, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/. Постъпленията в държавния и общинските бюджети възлизат на 87,5 млн. лв. при планирани 73 млн. лв. Усвоените банкови гаранции на концесионери, неизпълняващи задълженията си, са в размер на около 784 000 лв., при 584 000 лв. през 2012 г.
Приоритет в работата на Министерството на икономиката и енергетиката през второто полугодие на миналата година бе затягането на контрола по изпълнение на задълженията на концесионерите към държавата. Министерството подготви и дълго бавената Наредба за изискванията към обхвата и съдържанието на работните проекти.
В края на 2013 г. са съгласувани 90% от предадените от концесионерите работни проекти за тази година. Така общо 353 цялостни и годишни работни проекти отговарят на изискванията на Закона за подземните богатства и Наредбата. От тях 326 проекта са съгласувани само от средата на ноември до края на 2013 г. и се отнасят за дейността по добив за 2014 година. На практика така бе прекратена тенденцията от предишни години концесионерите да работят без одобрени работни проекти. Това означава, че концесионерите ще осъществяват дейността си след получено одобрение.
През второто полугодие на 2013 г. основна задача в работата в сектор "Концесии" бе и контролът върху спазването на концесионните договори. Направените проверки на концесионерите на място през изминалата година са 231. Извършени са и 751 проверки по документи. Прекратени са шест концесионни договора, а други седем са в процедура по прекратяване. Изпратени са 229 покани за доброволно изпълнение на задължения по концесионни договори през втората половина на 2013 г. 

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.