Променят начина на отчитане на електромерите

Реорганизацията може да доведе до разлика в сметките за ток през октомври

Размер на шрифта: a | a | a 19:32 26 септември 2013
Мащабен проект за промяна в начина на отчитане на потребената ел. енергия стартира в края на септември ЕНЕРГО-ПРО. Проектът е в резултат на задълбочени вътрешни анализи на ефективността на досегашния начин на отчет, както и проучване на възможностите за намаляване на загубите на електроенергия чрез внедряване на съвременни технологии.
До момента отчитането на електромерите се извършваше от фирма подизпълнител. Тази практика се преустановява и отчетът ще се извършва от обучени специалисти на ЕНЕРГО-ПРО. Освен че ще записват показанията на електромерите, в което се ограничаваше работата на отчетниците досега, технически квалифицираните служители на дружеството вече ще могат да вземат отношение по конкретен проблем, посочен от клиента, който е в техните компетенции.
Паралелно с реорганизацията на процеса по отчитане на електромерите, ЕНЕРГО-ПРО въвежда и балансово измерване на електроенергията. Това е технически способ за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него. Системата за балансово мерене предоставя възможност за локализиране на местата, където са налице загуби на електроенергия и съответно могат да се предприемат конкретни мерки. За да се осъществи балансово мерене е необходимо клиентите, които се захранват от даден трафопост, да бъдат отчитани на една и съща дата. Именно това налага промяна в организацията на районите на отчет и оптимизация на маршрутите, по които се движат отчетниците.
Целта на проекта е да се подобри ефективността и качеството на отчета, което неминуемо рефлектира върху цялостното обслужване на клиентите. Проектът ще допринесе за подобряване на дейностите по обработване на данни и осъществяване на ефективен контрол както върху отчета, така и върху състоянието на електромера и електромерното табло. В допълнение липсата на посредник в тази дейност ще даде още една възможност на компанията за директен контакт с клиентите и по-ефективна комуникация.
Вследствие  промяната в процеса по отчитане на електроенергията, за част от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО ще се промени датата на отчет. Неслучайно промяната се прави през този период от годината, тъй като традиционно септември и началото на октомври се характеризира с най-ниска консумация на електроенергия и съответно ефектът от промяната на срока на отчет върху сметките на клиентите би бил най-малък. През този преходен месец е възможно отделни клиенти да имат по-дълъг или по-кратък от стандартния период на отчитане, обясняват от енергоразпределителната компания.     Изключително важно е клиентите да обърнат специално внимание на периода, който обхваща сметката им за електроенергия през октомври, която ще платят през ноември. При клиентите, за които отчетният период ще бъде по-кратък от обичайното, се очакват по-малки сметки, тъй като те ще включват консумацията през по-малък брой дни. Следващият отчетен период ще бъде стандартен и сметката за ноември ще обхваща около 30 дни. За друга част от клиентите, отчетният период през първия месец на стартиране на проекта ще бъде по-дълъг. За да не доведе тази реорганизация до неудобство за тях и за да не окаже влияние върху процеса на планиране на разходите за електроенергия, компанията е предвидила възможност за разсрочване на задължението. Всеки клиент, който среща затруднения при плащането на тази сметка, би могъл да подаде искане за разсрочване в най-близкия център за обслужване на клиенти.
Сроковете за плащане на клиентите няма да се променят и остават както и досега.
Подробна информация за индивидуалната си дата на отчет, както и за целия процес по промяна на отчитането, клиентите могат да получат от интернет страницата на компанията, на телефон 0700 161 61, на service@energo-pro.bg, както и в центровете за обслужване на клиенти.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.