Представиха възможности за еврофинансиране на предприемачите

Размер на шрифта: a | a | a 18:47 23 юли 2018
Автор: ДТ
Информационна среща на тема „Европейски средства за бизнеса в градовете и селските райони” се проведе при голям интерес на 20 юли  в зала „Европа” на Областна администрация Добрич. Организатор и модератор на събитието бе Областен информационен центърч. Като лектори бяха поканени Владимир Бобев – Началник на „Регионален сектор Варна“ и Татяна Гичева – ръководител на Enterprise Europe Network – Добрич. 
Пред над 40 представители на бизнеса, земеделски стопани, неправителствени организации, архитекти и медии, Владимир Бобев подробно представи отворената процедура „Насърчаване на предприемачеството”. С финансов ресурс от над 67 млн. лв. ще се подкрепят проекти на микро, малки и средни предприятия, регистрирани след 31 декември 2016 г., които са независими и развиват своята икономическа дейност в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства. Кандидатите могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от 50 000 лв. до 200 000 лв. за реализиране на пазара на предприемачески идеи (стоки и/или услуги), като финансирането от страна на програмата може да е до 80%. Най-много точки при оценката на проектните предложения ще се дават за пазарната приложимост на предприемаческата идея, образованието и професионалния опит на предприемача и неговия квалифициран екип, жени предприемачи, проекти на младежи до 29-годишна възраст и хара, навършили 50 години. С предимство са и проекти, които се изпълняват в една от тематичните области на Иновационна стратегия за интелигентна специализация. 
В рамките на срещата, Геновева Друмева, управител на Областния информационен център представи трите процедури, публикувани за обществено обсъждане на очакваната подмярка 6.4.1 „ Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”. Те са насочени към земеделски стопани, кропредприятия и занаятчии в селските райони, които могат да кандидатстват за инвестиции в неземеделски дейности в секторите производство, услуги и занаяти. Допустимите инвестиции и в трите процедури са закупуване на земя, сгради и нови машини и оборудване, изграждане или подобряване на недвижимото имущество, нематериални инвестиции, разходи за консултанти, архитекти и други. В рамките на процедурите не се финансират дейности, които водят до осъществяване на селскостопанска дейност или продукт или към туристически дейности и обекти. Минималната стойност на един проект е определена на 10 000 евро, а максималната инвестиция е 600 000 евро. Размера на безвъзмездната финансова помощ достига до 50%, а разликата до пълния размер на одобрените разходи се осигурява от кандидата. 
Услугите и дейността на Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network - Добрич, подпомагаща малкия и среден бизнес за възможностите на Европейския пазар беше презентирана от Татяна Гичева. Опитните експерти от Мрежата предлагат широка гама от услуги като: подпомагане за осъществяване на международни партньорства чрез директен достъп до най-голямата база данни с бизнес възможности в Европа, организиране на бързи и ефективни брокерски срещи по време на международни панаири и конференции, консултиране за пазарни възможности в международен план, консултантска помощ за законодателството и стандартите на ЕС  и други. 
Присъстващите активно се включиха в дискусията и зададоха своите въпроси относно допустимостта им като бенефициенти и проектни идеи по представените процедури, и заявиха желание да получават информация  и да участват в бъдещите информационни събития на ОИЦ – Добрич.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за... Обновяват спешните центрове с...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.