Представиха в Добрич мерки за насърчаване на износа

Българо-румънски форум събира представители на бизнеса и местните власти през септември

Размер на шрифта: a | a | a 18:49 25 февруари 2014
Автор: ДТ
Българският пчелен мед е в момента хита на пазара. Над 20 запитвания месечно има на Националния експортен портал, във връзка с възможностите за износ на този продукт. Това стана ясно на семинар на тема „Политики за насърчаване на износа. Възможности за финансиране.“, организиран вчера в Добрич от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/. Националният експортен портал е разработен в изпълнение на проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” по Приоритетна ос 4 на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономиката 2007-2013 г.”, по който Изпълнителната агенция е институционален бенефициент.
Около 135 000 са малките и средни предприятия в България. Около 75 на сто от тях са търговци на дребно, но не производители, а работещи в сферата на услугите. Фокусът в работата по отношение на насърчаване на бизнеса е предимно върху производителите, тоест да се насърчва износа на крайни продукти, стана ясно на информационното събитие. Най-търсената и актуална рубрика в експортния портал, който е една от основните функции за информационно обслужване на бизнеса, е “Попитай експерта”. Именно там в момента постъпват над 20 запитвания за възможностите за износ на пчелен мед. Експертите от Изпълнителната агенция, които поддържат рубриката, отчитат че представителите на бизнеса задават все по-конкретни и специфични въпроси относно външната търговия. Регистрацията в експортния портал е напълно безплатна. Там представителите на бизнеса могат да получат разностранна информация в подкрепа на експорта, могат да си създадат фирмени профили, да се включат в онлайн каталог на българските производители. Също така, те могат да публикуват запитвания и оферти и да търсят бизнес партньори.
На семинара  вчера бяха представени и други дейности на ИАНМСП  за насърчаване на износа, като информационно-консултантски услуги; обучения и информационни кампании; организиране на национални участия на международни изложби и панаири и търговски мисии в чужбина; организиране на бизнес форуми в страната.
На събитието бяха презентирани възможностите за сътрудничество и коопериране с компании от Румъния. Подробности по тази тема даде Марияна Хамънова - зам.-председател на Двустранната търговска камара България – Румъния, която развива дейност от лятото на 2013 г. Въпреки това за краткия срок от около 6 месеца 28 компании са станали членове на организацията. Постъпили са над 100 запитвания от страна на български и румънски фирми. Хамънова каза, че противно на общото мнение българо-румънското сътрудничество не се ограничава само в пограничните райони и не е само в секторите “Земеделие” и "Туризъм”. Разнообразието от сфери на съвместна дейност включват банков и застрахователен сектори, машиностроене, различно видове производство и т. н. Стокообменът между България и Румъния расте през годините. За 2013 г. се очаква да достигне 4 млрд. евро, при 3,6 млрд. евро през 2012 г. Знак за активното сътрудничество на бизнеса от двете страни е и броят на регистираните румънски компании в България – 1 600, както и нашите компании, регистрирани в Румъния – 1 400. Оказва се, че на фона на по-голямата като територия и население Румъния българските компании са по-активни. Все пак трябва да се отчете, че около 50% от фирмите са ангажирани с посредничество, поясни Хамънова. Тя каза в аванс, че през септември тази година ще бъде организиран българо-румънски форум. Поводът е навършването на 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Румъния. Мащабното събитие ще се проведе в Бургас или Варна и се очаква да присъстват над 200 представители на бизнеса и местните власти от България и Румъния, които да обсъдят актуалните проблеми и теми в сектора.  
Участниците в семинара вчера получиха още практически съвети и примери за реализиране на съвместни бизнес проекти от предприятия в двете страни. На форума бяха разисквани възможностите пред малките и средни предприятия за финансиране на износа. Представени бяха добри практики по програмата JEREMIE.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.