Несигурност и недостиг на работници продължават да мъчат бизнеса

Размер на шрифта: a | a | a 17:16 29 ноември 2017
Автор: ДТ
Конкуренцията, несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка продължават да създават проблеми на бизнеса и реално през ноември 2017 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на нивото си от предходния месец. Според обявени вчера данни на Националния статистически институт леко подобрение на стопанската конюнктура се отчита в промишлеността и търговията на дребно, секторът на услугите запазва октомврийското си равнище, но в строителството конюнктурата се влошава. Всички сектори страдат от едни и същи проблеми, като в търговията към тях се прибавя и недостатъчното търсене.
Очакванията на промишлеността за следващите шест месеца са оптимистични, макар в момента производствената активност да има лек спад, което се отразява в подобрение на бизнес климата в този отрасъл с 1.2 пункта. Мениджърите не очакват промени на цените.
Позитивни са нагласите и на търговците на дребно, които очакват ръст на продажбите, макар и на по-консервативни спрямо октомври нива. Така бизнес климата в сектора се подобрява с 1 пункт. Търговците смятат, че цените им ще останат същите през идните три месеца. Без промяна е оценката за бизнес климата в сектора на услугите, но заради по-умерените спрямо октомври очаквания на предприемачите балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 1.6 пункта.
Бизнес климата в строителството се влошава с 2.7 пункта, заради по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение се наблюдава известно подобрение на настоящата строителна активност, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. В този бранш също не се очаква ръст на продажните цени.
Общото в мненията на мениджърите е, че смятат за основна пречка пред развитието на бизнеса им несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.