Карамба – Най-добрият или нищо!

За подобрена коренова система, раннен контрол на болестите и повишена студоустойчивост

Размер на шрифта: a | a | a 17:35 29 септември 2013
Грижите за рапицата на есен са изключително важни за правилното и пълноценно залагане на рапичния добив. Не случайно като културата с дълга вегетация тя залага 50% от добивния си потенциал още през есента. В този критичен за рапицата период регулирането на растежа и контрола на болестите представлява едно от основните звена в растителнозащитната технология на БАСФ и е на разположение на земеделските производители под името Карамба.  
Карамба е растежен регулатор и фунгицид със системно действие. След есенно приложение в рапица растежно-регулаторният механизъм се изразява в регулиране оптималното развитие на надземната маса на растенията, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и закалени растения, които не прорастват и са подготвени да презимуват успешно. Фунгицидното действие на Карамба се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, особено фомата, на есен допълнително се заздравява посева за предстоящата зима, защото болните растения са по-уязвими на ниските температури.
Традиционните зимни студове в нашите географски ширини са важен фактор, с който производителите на рапица е препоръчително да се съобразят. От голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за повишаване на стодоустойчивостта на посева на есен. Измръзването на рапичните растения се обуславя, както от наличието на ниски температури, така и от стадия на развитие и степента на закаляване на растенията. Най-уязвими на измръзване са малките и прерасналите растения. Повредените от измръзване растения, ако все пак оцелеят,  изостават в развитието и образуват малко на брой шушулки.
За да избегнете опасността от измръзване и за да не се налага да разоравате посевите през пролетта е необходимо да подготвите растенията за презимуване. Това се постига като се регулира оптималното развитие на надземната маса, а същевременно се стимулира развитието и на подземната. Не е желателно да се допуска оголване на кореновата шийка и изтегляне. Важното е растенията да се задържат ниско долу до земята, с добре оформена розетка с 8-12 листа. За да подготвите посевите за предстоящите ниски зимни температури и за да им осигурите силен старт през пролетта, без наличието на зарази, важна роля играе прилагането на растежения регулатор и фунгицид Карамба.   
Оптималният момент за приложение на Карамба през есента в рапица е фаза 4-6 лист – розетка. За едновременна борба и срещу неприятели, Карамба отлично се смесва с инсектицидите Вазтак Нов или Дурсбан.
Използването на фунгицид с растежно-регулаторен механизъм е наложила се важна практика при есенните грижи в рапица. Подобряването на подземните и надземните части, предпазването от болести и измръзване гарантират оптимален брой растения на квадратен метър и отличен старт напролет.
     С Карамба Вие си осигурявате рапичен посев с оптимално развити здрави растения готови да посрещнат ниските зимни температури.
Големия брой успешно презимували растения са застраховка на Вашата инвестиция!

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.