Инвеститорски интерес от израелски фирми очакват във ВиК - Добрич

Негово превъзходителство посланика на Израел в България Шаул Камиса Раз посети добричкото водно дружество

Размер на шрифта: a | a | a 17:28 01 декември 2013
Автор: Галина Михайлова

Ефективното използване на водните запаси в Добричко бе основната тема на работна среща, която се проведе на 29 ноември в администрацията на “ВиК” ЕООД Добрич. В дискусиите участваха Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз – посланик на Израел в България, Консула на израелската държава във Варна проф. д-р Красимир Методиев, областният управител на Добрич Недко Марчев, заместникът му Даниел Йорданов и управителят на водното дружество в Добрич – инж. Юлиян Иванов. Дискутирани бяха възможностите за осигуряване на нормално водоподаване, на достатъчно вода за поливане, която е в основата на развитото земеделие и др.  
Инж. Юлиян Иванов запозна посланика с положението във водния сектор в района и бъдещите му планове за развитие ВиК-Добрич.
Израел е три пъти по-малка по територия от България, 60% от площа й е заета от пустини, но там никога не е имало водна криза или воден режим, поясни консула проф. д-р Красимир Методиев. Израелските фирми, специализирани в областта на водоснабдяването и ефективното използване на водните запаси са сред водещите на световния пазар и реализират проекти в различни държави. В последно време се наблюдава изявен инвестиционен интерес и към България.  
Има интересен парадокс, каза Шаул Камиса Раз. България е една от богатите на водни запаси държави, а Добружда съответства на много от районите в Израел, където няма близки водоизточници и водата се доставя от разстояния 70-100 км. Посланикът заяви, че е необходим ефективен контрол върху използването на водата, както и върху заплащането на консумираните количества. Той определи като прекалено високи стойностите от 83% загуби на вода по водопреносната мрежа, като уточни, че те трябва да са не повече от 5%. Според посланика на Израел има две възможности за сътрудничество – на ниво министерства между двете държави, както и между израелски фирми, работещи в сектора и отделните водни дружества по места. Според него подкрепата от Израел би довела до подобряване на ситуацията в района, така че в Добричко вече да не се стига до воден режим.
Израел е една от водещите държави във водоснабдяването. Положени са много усилия да се постигне независимост по отношение на водоизточниците, в много от случаите се използват най-модерните технологии, макар да са скъпи, но така дори и в пустините на Израел всичко цъфти, заяви Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз. Той добави, че водата в Израел не е евтина, стига се и до натрупване на задължения, но контролът и мерките по отношение на длъжниците са строги. Цялата система по управлението на водните запаси, разходването и отчитането им е автоматизирана и не се стига до неефективно разхищение на нито една капка вода, уточни посланикът.
Сред прийомите, които се използват в Израел са системи за събиране на дъждовна вода от покривите на сградите, преработка на морска вода и др. За поливане на земеделските култури се използва дори преминала през пречиствателната станция вода, използвана в санитарните възли, каза още посланикът.   Вече са започнали разговори на държавно ниво между Израел и България с ресорните министерства на околната среда и водите и на регионалното развитие, добави посланикът. Предстои през март в България да се проведе семинар, посветен на водния сектор. Там освен представители на държавната власт от България и ресорен министър от Израел, ще присъстват представители на израелски фирми. Очаква се тогава да сесе поставят основите на бъдещото сътрудничество на ВиК-Добрич с израелски фирми, включително и възможностите за инвестиции да придобият по-ясни очертания.
Шаул Камиса Раз каза, че вече има успешно сътрудничество на израелски фирми с водните дружества във Враца и Монтана.
Според него следващите стъпки по темата трябва да бъдат направени от държавната власт, Областния управител на Добрич и от управителя на ВиК-Добрич. Има три модела на сътрудничество на местно ниво: израелската фирма прави задълбочени проучвания, изготвя концепция и цялостен проект за водоснабдяването; частично участие в инвестициите и съответен процент от бъдещите печалби; фирмата извършва всичко – прави проекта и го реализира, но прибира пачалбите през следващите 20 години.
Срещата на управителя на ВиК-Добрич и Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз завърши с размяна на подаръци. Инж. Юлиян Иванов  получи книгата “Нацията новатор”, която представя успехите и културата на Израел, а посланикът си тръгна с уникална дърворезба с български народни мотиви.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.