В деня на отворените врати бе демонстрирано отстраняването на повреда по железорешетъчен стълб.

ЕНЕРГО-ПРО отвори вратите си за своите клиенти в Деня на потребителя

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 17 март 2014
„Ден на отворените  врати“ за граждани-клиенти на компанията организира ЕНЕРГО-ПРО на 15 март. Поводът бе Световния ден на потребителя. В повечето случаи клиентите се сещат за нас, когато трябва да си платят сметката или когато по някаква причина нямат ток и рядко си задават въпроса колко хора работят и какви дейности извършват ежедневно, за да може да е светло и топло, когато натиснат едно копче в къщи, сподели Мария Димитрова - директор “Обслужване на клиенти” в ЕНЕРГО-ПРО. Тя добави, че денят на отворените врати дава възможност на клиентите да се запознаят с работния процес в енергоснабдителното дружество, да видят къде се обучават електромонтьорите и мрежовите специалисти, как се тестват средствата за безопасност. Сред посетителите имаше и много млади хора, които бяха любопитни да научат повече за работата на служителите в компанията и да станат част от атмосферата, при която те работят. Част от присъствалите в деня на отворените врати младежи вече са свързали професионалния си живот с електроенергетиката и това посещение разшири познанията им. Други (ученици и студенти) тепърва се подготвят за тази професия и това е едно от първите им съприкосновения с работата по електроразпределителната мрежа в реални условия. Немалка част от посетителите бяха водени от чисто любопитство да разберат какъв път изминава електроенергията, за да достигне до нас и да създаде удобство и уют в ежедневието ни.
Гостите посетиха Центъра на обслужване на клиенти във Варна. В този център годишно се обслужват над 150 000 души, а от приватизацията на компанията през 2005 година досега услугите му са ползвали малко над 1 милион души. Мария Димитрова описа пътят на енергията – как тя достгига до дома ни. Тя представи и структурата на компанията, разказа как е организирана работата на центровете за обслужване на клиенти и разбира се не пропусна да разкрие някои любопитни подробности от „кухнята“.Представен бе и телефонният център, където ежедневно се обслужват стотици клиенти чрез единният национален номер 0700 161 61. Посочено бе, че 93 от всеки сто обадили са обслужени още при първото позвъняване и не се налага да звънят повторно. Европейската норма за подобни телефонни центрове е 80 обслужени потребители при първо обаждане.
Гостите посетиха и учебния център на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. В залите за обучение по монтаж на кабелни глави и муфи, комутационна апаратура, подмяна на електромер, височинен монтаж и отстраняване на авария, посетителите успяха да видят отблизо и тренировъчните съоръжения, но не и преди да са преминали задължителния специализиран инструктаж по безопасност. В учебния трафопост всичко е съвсем истинско, но е отворено за посетители. Гостите, оборудвани с каски, видяха от близо мястото, където енергията се трансформира от средно на ниско напрежение, преди безопасно да достигне домовете им. Вълнуваща бе демонстрацията на открито, по време на която бе показано нагледно как се отстранява повреда по железорешетъчен стълб. Монтьорите бяха оборудвани с всички задължителни средства за безопасност - раменнобедрен колан,Y-въже за обезопасяване, специални изолиращи (диeлектрични) ръкавици, каска, предпазни очила и всякакво друго оборудване, което ще гарантира, че електромонтьорът ще се прибере жив и здрав у дома. Максималното безопасно за човека разстояние до проводник под напрежение е 2 м. и затова, преди да започнат каквито и да било действия, техническите екипи трябва да се уверят, че няма напрежение по проводниците с тест с указател за средно напрежение. По време на изкачването е забранено да се пренасят каквито и да е било инструменти и материали както в ръце, така и в раница на гърба.
Високоволтовата лаборатория безспорно беше най- атрактивната част от обиколката. Сградата, в която се намира тя, е част от живата история на електрификацията, тъй като в нея преди цели сто години е заработил първият дизелов генератор, захранващ с енергия Варна. Оригиналната фасада на сградата все още се пази, но вътре тя е оборудвана със съвременна техника. Високоволтовата лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е единствената лицензирана в България и в нея се провеждат тестове на кабели и изолатори от различни производители и на всякакъв вид специализирани и лични предпазни средства, като диелектрични ръкавици, напреженоуказателни щанги, обувки и др. Кулминацията на посещението в нея бе демонстрацията на волтова дъга и пробив на изолатори, които макар и много красиви, изненадаха някои от по-неподготвените посетители със силния си звук.
Последната спирка от обиколката беше подстанция ЮГ. Тъй като това е действащо съоръжение, не е възможно да бъде свободно разгледано от граждани. Все пак гостите видяха новият и ултра модерен трансформатор, който сваля нивото на напрежение от високо до средно, за да може след това електроенергията да се насочи към трафопостовете, където да се преобразува до ниско напрежение и да се достави на потребителите. За закупуването на трансформатора компанията е инвестирала 1,2 млн. лв., за да  гарантира стабилност и значително подобряване на качеството на доставяната електроенергия.
От 2006 година досега компанията е инвестирала близо 500 милиона лева в поддържането и развитието на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. В резултат на това значително се подобри качеството на доставките на ток. В рамките на периода от приватизацията до този момент дружеството подмени кабели високо напрежение, кабелни линии средно напрежение, изгради подстанции и инсталира дистанционни управления, които позволяват да се намали продължителността на прекъсванията. Благодарение на вложените средства средният брой непланирани прекъсвания (в общия случай вследствие на аварии) в Североизточна България е с 87 % по-малко и прекъсванията с  6,7 пъти по-кратки в сравнение с 2006 г. От септември 2013 година една от най-важните дейности в компанията вече се извършва от 343 обучени специалисти на ЕНЕРГО-ПРО.
В края на обиколката всеки от гостите бе зарадван с практична изненада  - индивидуална справка за потреблението му през последните 36 месеца. „Върху това колко ток плащаме, основно влияние начина, по който ползваме електроенергията – изборът ни на електроуреди, в кои часове на денонощието работят те и доколко ефективно са натоварени. Получавайки тази справка, всеки клиент може да направи своя бърз личен анализ на потреблението, а нашите енергийни специалисти биха могли да го консултират за това как допълнително да намалят сметките си без инвестиции и скъпи ремонти.“, поясни Мария Димитрова.
Денят на отворените врати беше част от посветената на международния ден на потребителите кампания „В услуга на клиента“, която стартира още през февруари и включва срещи на ръководството с представители на местната власт, изнесен офис в по-малки населени места, приемен ден на ръководството за клиенти и енергиен консултант.


реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.