ЕНЕРГО-ПРО отхвърля обвинения за злоупотреба с господстващо положение

Размер на шрифта: a | a | a 19:36 22 октомври 2013
ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД ще възрази срещу твърдението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че компанията е злоупотребила с господстващо положение относно „ забавяне процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от ВЕИ към електроразпределителната мрежа”.
В действията си ЕНЕРГО-ПРО Мрежи стриктно съблюдава нормативните и законовите изисквания и не е допускала ситуации на неравностойно третиране или неоснователно забавяне присъединяването на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
В конкретното твърдение на КЗК се визира присъединяването на фотоволтаична електроцентрала на територията на община Добрич, собственост на „В2М“ ООД. В хода на процедурата по присъединяване на електроцентралата към електроразпределителната мрежа, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД (с предишно наименование Е.ОН България Мрежи АД), компанията е изпълнявала задълженията си, поети със сключените договори за присъединяване при спазване на действащото българско законодателство. Производителят „В2М“ ООД е бил своевременно запознат, че разпределителното дружество следва да съгласува условията за присъединяване на централата с НЕК ЕАД. Това задължение, произтичащо от Наредба 6 за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи, е посочено в предварителния договор между „В2М” ООД и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД. Забавянето, което „В2М” ООД твърди, че е налице, е именно в рамките на процеса на съгласуване с НЕК ЕАД.
Случаят е разглеждан и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Указанията на Комисията са НЕК ЕАД да сключи договор с разпределителното дружество, а  то - с производителя. Тези указания са надлежно изпълнени. Веднага след сключване на окончателен договор между разпределителното предприятие и НЕК ЕАД, е подписан и съответният окончателен контракт между ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД и „В2М” ООД, в резултат на което централата е присъединена към електроразпределителната мрежа и поставена под напрежение през юни 2012 г.
ЕНЕРГО-ПРО Мрежи заявява категорично, че извършва присъединяването на ВЕИ централи, изпълнявайки своите законови задължения, включително и задължителните за изпълнения указания на независимия държавен регулатор. Компанията следва стриктно принципите на равнопоставеност и справедливост и отхвърля всякакви обвинения в злоупотреба с господстващо положение, заявяват от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.
От електроразпределителната компания информират още, че националната телефонна линия 0700 161 61 за връзка с телефонния център на ЕНЕРГО-ПРО вече работи с пълен капацитет. В продължение на няколко дни имаше затруднения във връзката заради технически проблем по трасето на ВИВАКОМ.
реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.