Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора

Размер на шрифта: a | a | a 18:27 16 май 2017
Автор: ДТ
Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора в областите, където не е направена водната реформа, които към момента са 12, както и в населените места с население между 2000 и 10 000 души. Причината е, че тези територии към момента остават без европейско финансиране. Предстои да бъде създадена междуведомствена група с представители на министерствата на финансите, на регионалното развитие и на околната среда. Тя ще изработи условията за работа на фонда.
В момента по линия на оперативна програма "Околна среда" се подпомагат общините с население над 10 000 души за модернизация на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателни станции. По Програмата за развитие на селските райони пък се подпомогат общините с население до 2000 души. Така без финансиране остават населените места с между 2000 и 10 000 жители. Освен това към момента в 12 от общо 28-те области не е завършена т.нар. водна реформа. Според нея всички ВиК оператори трябва да се обединят в една асоциация и само един оператор да обслужва областта. В областите, където реформата не е приключила, общините също нямат право на европейско финансиране.Изборът на общини, които да бъдат финансирани от държавния фонд, ще става по обективни критерии, като ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти.
Десет процедури за водния сектор са обявени за финансирани по Оперативна програма “Околна среда” към 15 май. Ресурсът за тях е 866 млн. лева, съобщават от екоминистерството. Сключени са 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн. лева, което е около една трета от ресурса по програмата за този сектор. Около 100 млн. лв. от тях отиват за разработването на прединвестицонни проучвания за областите приключили с водната реформа. Такива проучвания вече бяха направени със средства от Световната банка, но за всеки от 52-та ВиК оператора. Освен държавни и общински средства за инвестиции във ВиК сектора в общините, останали без еврофинансиране, ще се търсят и други финансови инструменти.
След като водата поскъпна с между 10 и 20% през тази година, заради инвестициите в сектора от еврофондовете, в бъдеще ще се търси баланс. В момента с подкрепата на Световната банка се създава механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване на това върху цената на водата. От министерството признават, че в някои области като Добрич цената на водата е на горната граница на социалната поносимост и поскъпване не може да има или ръстът трябва да е обвързан с увеличаването на доходите на населението. В същото време в някои области цената на водата е в пъти по-ниска от прага на социална поносимост.

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.