Данъчните започват засилени проверки по Северното Черноморие

НАП - Варна проведе среща с туристическия бранш

Размер на шрифта: a | a | a 17:15 07 юни 2017
Автор: ДТ
За втора поредна година ръководството на Териториалната дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) Варна проведе работна среща с представители на туристическия бранш от Североизточна България. Обсъдена бе организационната готовност и мерките за контрол от страна на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство от работещите в туристическия сектор.
За лятото на 2017-а  ТД на НАП Варна предвижда ежедневни оперативни проверки, за да се минимизират нивата на риск от  неспазване на данъчното и осигурително законодателство и противодействие на опитите за извършване на данъчните и осигурителни измами. През този сезон освен големите хотели, разположени по Северното Черноморие, проверките на данъчните ще обхванат и малките обекти за настаняване на туристи. Целта е да се изсветли максимално отчитането на нощувките през активния сезон. Данни за броя на гостите и реализираните нощувки в големите хотели НАП ще получава директно от туроператорските фирми по електронен път. Проверки ще се извършват през целия сезон, които ще включват сигнали на граждани и институции, за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, включително и не издаване на фискални касови бележки, целодневни наблюдения и проверки на определени обекти. При установяване, че не се издават касови бележки, че касовия апарат е  без изградена дистанционна връзка с приходната агенция или липсва фискално устройство, обектите на търговците ще бъдат запечатвани за срок до един месец. От началото на годината тази крайна мярка е приложена спрямо 190 обекта от обхвата на териториалната дирекция.
От НАП Варна предвиждат съвместни действия с органите на МВР, Инспекция по труда, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция Митници, Комисия за защита на потребителите и др. съобразно характерните особености на отделните икономически сектори. Целта на съвместните  проверки е извършването на едновременен, задълбочен и всеобхватен контрол, целящ от една страна по-бързо предоставяне на данни между институциите и от друга по-малка ангажираност на бизнеса. 
Със започването на активния летен сезон в курортите Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена ще бъдат изградени КПП, като на тях служителите от „Фискален контрол“ ще осъществяват денонощен контрол на движението на рискови стоки като алкохол, цигари и др. Анализ на НАП показва, че през изминалата година, когато за първи път бяха изградени такива пунктове, за 3 месеца доставчиците на курортните комплекси за внесли в бюджета 71 млн. лв. повече спрямо предходната година.
Към проверяващите екипи, сформирани от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“, ще се включат и публични изпълнители, които ще извършват принудително изземане на средствата на длъжници от касите на търговски обекти. Мярката за принудително изпълнение ще бъде наложена на фирми, с публични задължения, непогасени доброволно в указаните от закона срокове.
„Желанието ни през това лято е съвместно с бизнеса да сведем до минимум данъчните нарушения и съставянето на актове по Северното Черноморие. Убедена съм, че разговорите и партньорските отношения с работещите в туристическия бранш, ще доведе до запазване и надграждане на постигнатото през последните две години доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони“, заяви на срещата директорът на НАП Варна Милена Колева. ДТ

реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.