Според новата концепция за директните плащания

Въвеждат завишено подпомагане на стопанствата за първите 300 дка.

Размер на шрифта: a | a | a 21:00 30 юли 2014
Министерският съвет одобри Концепцията на Министерството на земеделието и храните за прилагането на директните плащания в България от 2015 г. Документът дава възможност на страните членки  на ЕС, в зависимост от спецификата си да изберат своите национални решения за прилагане на директните плащания в периода 2015-2020 г.
Концепцията е изготвена след задълбочен анализ от страна на аграрното министерство за прилагането на директните плащания в периода 2007-2014 г., и след широко обществено обсъждане с браншовите организации от сектора. В нея са включени предложенията и становищата на голяма част от асоциациите, членове на Работната група за обсъждане на новите директни плащания. Целта е избраните национални параметри по прилагане на директните плащания в следващите 7 години да бъдат максимално полезни за българските земеделски производители и приложими за всички сектори, които ще изпълняват поетите ангажименти.
За постигане на по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти се въвежда Схемата за преразпределително плащане. С прилагането и ще бъдат насочени средства към малките и средни по размер земеделски стопанства, за да се избегне досегашната ситуация, при която малко на брой големи стопанства получаваха по-голямата част от директните плащания. Завишеното подпомагане по схемата се насочва към първите 300 дка на стопанствата като се планира ставката да бъде около 15 лв./дка. Бюджетът по схемата за 2015 г. ще бъде 55 889 146 евро.
Концепцията на земеделското министерство предвижда и въвеждане на прогресивно намаление и таван на субсидията по Схемата за единно плащане на площ, която може да получи един земеделски стопанин. В следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери, които трябва да бъде регистриран като земеделски производители.
Основен приоритет в преговорите по Реформата на Общата селскостопанска политика за страната беше обвързаната с производството директна подкрепа. Точно по тази причина подпомагането на уязвимите, чувствителни и приоритетни сектори в земеделието ще се насърчават чрез прилагане на Схеми за обвързана с производството директна подкрепа. През 2015 г. обвързаното с производството подпомагане ще бъде в размер на 13%, плюс 2% за производството на протеинови култури. Средства в размер на 205 млн. лв. ще бъдат разпределени в подкрепа на  недофинансираните сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.Концепцията предвижда опростяване на изискванията и подпомагането до повече земеделски стопани. С цел навлизане на повече млади хора в сектора, повишаване на конкурентоспособността на малките стопанства и повишаването на качеството на живот в селските райони ще се прилага и Схемата за дребни земеделски стопани.
Необходимостта от подобряване на възрастовата структура на заетите в земеделието ще бъде посрещната чрез прилагането на Схемата за плащане за млади земеделски стопани, които започват своята селскостопанска дейност. ДТ
реклама
реклама
реклама
Над 2600 работодатели участват... Представиха възможности за... Ваучери за 50 000 лв. – подкрепа... Приходите от нощувки в туризма... Работодатели настояват за... Магазин в Каварна и ресторант в... Оборотите на магазините... 712 договора за 600 млн. лв.... Очакват успешно лято и ръст на... Запознаха над 100 представители... Близо 4350 свободни работни... С нормативни промени защитават... Броят на безработните е... Приеха план за развитието на... “Енерго-Про” иска... Отчитат рекордни приходи в... Удължават прилагането на... Земеделските стопани са... Българският износ с близо 11%... Скоро целият ресурс на... Отчитат спад в цените на... Зрее напрежение в рибарския... Над 18 000 души ще започнат работа... Пътната агенция е събрала 352... Отчитат рекордно ниско за... Приходите от нощувки в... Изплащат 800 милиона лева на... Над 100 инвеститора участват в... Над 1,5 милиарда лева са... Намаляват таксите за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.