Румънските унгарци искат по-голяма автономия

Размер на шрифта: a | a | a 18:25 08 юли 2014
Партията, която представлява етническото унгарско малцинство в Румъния ще публикува искането си за по-голяма автономия на регионите в Трансилвания, където са концентрирани повечето унгарци, пише BalkanInsight.
"В момента има две гледни точки за бъдещето на предложената автономност. Едната е изцяло съгласно румънската конституция, а другата предлага някои промени в конституцията. Ще трябва да решим кой вариант ще обявим публично на 11 юли", каза лидерът на Демократическия съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Петер Ковач. "Целта на нашата инициатива е започването на диалог с румънското мнозинство и да се подобри информираността относно нашите права по законов и цивилизован начин", добави той.
Около 7% от 19,5-милионното население на Румъния са етнически унгарци. Някои части на обществото, по-специално около 600 000 секеи от дълго време настояват за автономен регион в Трансилвания.
Исканията за по-голяма автономност на етническите унгарци идват в контекста на дискусия за промените в конституцията на Румъния. Предвидени са промени в администрацията, а ДСУР иска съгласно тази точка да бъде създадена автономен регион в Трансилвания.


реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.