Протест в Румъния срещу шистовия газ

Размер на шрифта: a | a | a 14:59 20 октомври 2013
Хиляда души протестираха през почивните дни в село Пунгещи, в североизточна Румъния, срещу извличането на шистов газ и настояха американската компания Шеврон да напусне района, предаде АФП.
"Шеврон, върви си у дома!" "Не на шистовия газ!" - скандираха демонстрантите, сред които селяни в национални костюми и активисти природозащитници, дошли от други краища на Румъния.
Компанията Шеврон, която трябваше да започне работа на обект край Пунгещи, обяви, че прекъсва дейността си под натиска на започналите в началото на миналата седмица протести.
Спечелихме битката, но не и крайната победа. Искам седемте ми правнука да растат в здрава среда, заяви един от демонстрантите – 88-годишният Емил Добъртяну.
Режисьорът Лех Ковалски, автор на филма "Drill Baby Drill" (Проклятието на шистовия газ), разказващ историята на полско село, вдигнало се на бунт срещу Шеврон, също бе на протеста. Демонстрантите поискаха оставката на премиера Виктор Понта, като го обвиниха, че подкрепя извличането на шистов газ, макар по време на предизборната си кампания да е твърдял, че е против.
Методът за добив на шистов газ - хидравличен фракинг (разбиване) - се състои в инжектиране под голямо налягане на вода, смесена с пясък и химически продукти, за да се освободи газа в скалите. Защитниците на околната среда предупреждават срещу опасността от засилена сеизмична дейност и замърсяване на подпочвените води.
През юли Шеврон получи разрешение да прави проучвания за шистов газ в три села от бедния североизточен район Румъния с цел по-късна експлоатация на обектите.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.