Сънародници от България и Македония почетоха заедно подвига на илинденци

Размер на шрифта: a | a | a 20:16 22 юли 2013
Автор: Пламен Николов

Подвига на участниците в най-масовото и продължително въстание, организирано от българите срещу турската тирания – Илинденско-Преображенското бе почетен на 20 юли пред паметника на Дамян Груев в битолското село Смилево. Съвместното честване се организира за трети пореден път от Българския културен клуб – Скопие. Идеята е да се преодолее езикът на омразата, който все още е на дневен ред в държавата край Вардар и да се покаже, че приятелството между двете братски страни е единственият възможен път за развитие на отношенията между Македония и България. Честването в Смилево бе навръх 110-ата годишнина от избухването на въстанието, в което българите в Македония и Одринско с оръжие в ръка излязоха за защита на своите човешки права.
От 2 до 7 май 1903 г. в къщата на районния войвода Георги Чуранов се провежда Смилевският конгрес на ВМОРО, на който е определена датата за бунта – 20 юли /Илинден/. Сред присъстващите на честването на 110-годишнината от бележитото събитие бе и Милан Чуранов – внук на Георги Чуранов.
В уречения ден главният щаб на въстанието, който също се помещава в Смилево и се състои от Даме Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев дава заповед за започване на бойни действия. Призивът “хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот” мотивира въстанниците. На 19 август – Преображение въстава и Одринска Тракия, а на Кръстовден – и Серско. Близо три месеца между Черно море и Охридското езеро 26 хиляди въстаници водиха неравна борба с многократно превъзхождащия ги противник.
110 години по-късно официалните власти в Република Македония продължават да толерират преследването на хората с българско самосъзнание и всячески се стремят да пречат на сближаването между хората от двете страни на границата, посочи в словото си Лазар Младенов – председател на Българския културен клуб в Скопие.
На тържеството присъстваха десетки българи от Република Македония и представители на ВМРО, които бяха официално поканени от организаторите. Поздравителни телеграми бяха получени от президента на Република България Росен Плевнелиев, евродепутатите Андрей Ковачев и Евгени Кирилов  и ред други български държавни ведомства и неправителствени оргтанизации от двете страни на границата. Този "зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят", както го определи летописецът на въстанието Христо Силянов, доказа на света, че българите в Македония и Одринско са дорасли за своята свобода, посочва в поздравителния си адрес президентът Росен Плевнелиев.
След приключване на официалната част сънародници от двете страни на границата се хванаха на тежко македонско хоро и имаха възможност да се насладят на неповторимия глас на българската народна певица от Македония Любка Рондова.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.