Животът поскъпна през юли с 0.7%

Размер на шрифта: a | a | a 17:32 15 август 2018
Автор: ДТ
Потребителските цени през юли са се повишили с 0.7 на сто спрямо предходния месец. В сравнение с началото на годината поскъпването на живота е 1.7 процента, а съпоставено с година по-рано – юли 2017 г., ръстът е 3.5%, сочат данните на Националния статистически институт.
Ведомството изнесе информация и за ръста на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2018 г., който е 0.8 процента в сравнение с първите три месеца на годината и 3.4 процента спрямо година по-рано.
Най-много през юли са се вдигнали цените за развлечения и култура – 5.6%, следвани от ресторанти и хотели – 2.3 процента. Поскъпнали с 1.3 на сто са и жилищата, водата, ток, газ и други горива. По един процент са се увеличили цените на жилищното обзавеждане, домакински уреди, транспорт, алкохол и цигари. Поевтинели са облеклата и обувките – с 2.8 на сто, както и образование и здравеопазване – с нищожните 0.1 процента.
При храните най-голямото повишаване на цените е регистрирано при яйцата с 6 на сто и чесъна – с 6.4%. Малко над 1 процент са поскъпнали хляб, месо, кашкавал, риба, млечни масла и праскови и кайсии, с над 2% е ръстът на цените при ябълки.
Най-поевтинели са зелето и пресните зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан – съответно с 23% и над 18 на сто, картофите – с 10 процента, и сладоледът – с 8.2 на сто. Паднали са цените и на боб, леща, киселите млека – с 0.8 на сто.
От нехранителните стоки най-голямо е поскъпването на нощувките – с 19.9 на сто, на туристическите пакетни пътувания – с 13.3%, на международните полети – с 13.2 на сто. С 6.2 процента са се повишили цените за централно газоснабдяване, токът струва с 2 процента повече, парното – със 7.6 процента.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.