Земеделците ще получат европейските субсидии на два транша

До Нова година ще бъдат изплатени първия транш и парите за агроекология

Размер на шрифта: a | a | a 18:26 08 август 2013
Автор: ДТ
Разплащането на европейските субсидии за земеделските производители ще стане на два транша, стана ясно след проведена вчера среща между министър-председателя Пламен Орешарски, земеделския министър проф. Димитър Греков и членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Ще търсим начини и средства първото заплащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета, подчерта министър Греков, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той уточни, че предстои да бъде направена втора среща след актуализацията на бюджета, за да се прецени какъв е възможният процент за авансовото плащане. Постигнато е съгласие до края на февруари 2014 г. да бъдат извършени всички плащания от европейските средства. Същевременно усилено се работи, за да може агроекологичните плащания да бъдат извършени до Нова година. Важно e да има правила, за да може всички, които произвеждат селскостопанска продукция, да бъдат спокойни, подчерта министърът на земеделието и храните.
Димитър Греков обяви, че ще се търсят възможности акцизът на горивата, който е в размер на 70 млн.лв. да бъде изплатен на всички земеделски производители през следващата година. Това е голяма крачка напред, защото досега само две години са били извършвани такива разплащания, подчерта аграрният министър и добави, че за целта  министерството на земеделието и храните трябва да поиска нотификация от Европейския съюз за 2014г.
Имаме уверението на премиера, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени за акциза на горивата за всички земеделски производители, подчерта още министър Греков.
За всички е ясно, че състоянието в различните региони на страната е различно, що се отнася до конюнктура и добиви, но пазарът е един за всички, което обуславя различни финансови резултати, посочиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите след срещата. Ликвидността на стоките в момента е изключително ниска. Председателят на асоциацията Ангел Вукодинов обясни на срещата, че предвидената за възстановяване на акциза за горивата сума от 70 млн. лв. няма да е достатъчна за нуждите на целия земеделски сектор. Реалните разходи, които прави българското земеделие за акциз, са от порядъка на 160–170 млн. лв. За разлика от нас, във всички останали 27 страни-членки на ЕС всички земеделци плащат облекчена цена за горивото за земеделски нужди, подчерта Вукодинов. Ние не толерираме измами и ще подкрепяме всякакви действия за пресичането им. Дебатите ще продължат. Ние не желаем изцяло тежестта да се носи от земеделците. Тя трябва да бъде преразпределена под някаква форма и на държавата, и на търговците, и на преработвателите, обясни председателят на НАЗ.
Не можем да се месим на пазара. Цената на зърното в сравнение с миналата година е с 25-30% по-ниска. Но това е цената на световния пазар. Ние не можем да бъдем регулатори на този пазар, заяви министър Греков в отговор на въпрос от представители на асоциацията. По въпроса за обратното начисляване на ДДС, държавната администрация отчете, че са анализирани само ефектите от такава мярка, а са пренебрегнати проблемите до които ще доведе тя. Бе обсъдена възможността държавата да компенсира загубите на земеделците от прилагането и с национални доплащания. НАЗ настоява за диференцирана ставка на ДДС.
Финансовото министерство в лицето на Людмила Петкова потвърди, че ще бъде удължена и нотификацията за 2013 г. отнасяща се за преотстъпения данък за земеделските производители.
Премиерът Пламен Орешарски се ангажира темите да бъдат обсъдени отново на среща със зърнопроизводителите през първата половина на септември.


реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.