Здравните грижи в дома - изцяло в сивата икономика

Медицинските сестри настояват за законова регулация

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 16 август 2018
Автор: ДТ
Грижата за възрастните хора, изписаните от болница пациенти и нуждаещите се от грижи в дома, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. За това сигнализираха от съсловната организация на медицинските сестри - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
“Това се отнася с пълна сила и за дейностите на рехабилитаторите. Особено опасно е и безразборното създаване на училища за бременни и родители от лица без медицинско образование, за които липсват критерии кой и до каква степен може да коментира въпроси, свързани с бременността, раждането, кърменето, храненето и отглеждането на малкото дете“, смятат от организацията на медицинските сестри.
Поводът за реакцията е сигнал на пациентските организации “Заедно с теб“ отпреди дни, че съмнителен сайт набира медицински сестри, без да им иска диплома.
Според БАПЗГ няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика на медицински сестри, рехабилитатори, акушерки.
“Получава се парадокс – от една страна има наредба на Министерство на здравеопазването от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга страна - извършването на дейности по здравни грижи в частната практика не е регламентирано от закона“, посочват от организацията.
За да отговорят на нуждите на пациентите, професионалисти по здравни грижи се регистрират по Търговския закон и извършват дейности по домовете без контрола на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и съсловната организация.
По този начин няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените от тях дейности по здравни грижи.
“Важно е да се отбележи, че самите специалисти, които оказват здравни грижи по домовете също нямат сигурност и защита. В същото време законовият вакуум дава възможност на лица без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат оказване на здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги“, допълват от организацията.
Според БАПЗГ има крещяща нужда от приемането на законова рамка, която да регламентира компетенциите и отговорностите на различните категории професионалисти по здравни грижи в извънболничната помощ. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.