Застудяването не е необичайно

категорични са синоптиците

Размер на шрифта: a | a | a 18:28 05 януари 2017
Автор: ДТ
Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари, сред регионите с потенциално опасно време е и Добричка област. Вятърът ще бъде силен вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици. При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито. По Черноморието вятърът ще духа от север със скорост 15-20 м/с и пориви до 24 м/с. Вълнение на морето ще бъде 4 бала.
Температурите ще са ниски. Студът ще започне тази вечер и ще продължи и през следващата седмица, вероятно до 12-13 януари. 
Валежите ще са основно на 5 и 6 януари, от 7-8 януари се очаква сериозно застудяване. Снегът ще е повече в Северна и Североизточна България. Валежите ще продължат и в събота и неделя, ще спират. Ще има и навявания.
В последните дни се създаде психоза, че едва ли не ни очаква снежен апокалипсис. От НИМХ са категорични, че предстоящото застудяването няма да е нещо уникално, което никога не се е случвало в България. Зимата е в разгара си и и през януари тя ще се прояви с типичните за този сезон и нашите географски ширини. Отрицателни температури се очакват и през деня, а на някои места
стойностите ще паднат до минус 20 и до минус 22 градуса - в котловините.  Подобен студен период е имало и през други зими у нас и не е нещо катастрофално. Силният вятър допълнително ще създаде проблеми, но не само с навявания, но и с това, че при температури от минус 10 и минус 15 градуса, както и при вятър със скорост 7-8 метра в секунда хората ще имат усещането, че е минус 25 градуса. Не е желателно да се стои дълго навън в такова време, защото има опасност от измръзвания. Заради силния вятър се очаква да има и преспи в отделни части на страната. Най -тежко ще е положението в Централна, Северна и Североизточна България.
Януари е най-студеният месец в България и през него са измерени най-ниските температури в страната и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух, след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната, а абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.
Днес максималните температури в Добричка област все още ще са положителни – 2 градуса. Минималните ще стигнат до минус 13. Утре ще усетим рязко застудяването със спадане на максималните стойности до минус 12 по Целзий. Студено /11 под нулата/ ще остане и в неделя. 

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.