Започват проверки в 27 дружества за ток, парно, газ и вода

Размер на шрифта: a | a | a 18:08 08 февруари 2016
Планови проверки в 27 дружества от секторите на електроенергетиката, топлоенергетиката, доставката на природен газ и вода започва Комисията за енергийно и водно регулиране, която утвърди годишния график на инспекциите си.
В рамките на проверките ще бъдат засегнати и сигнали за нарушения и жалби от фирмите, които ще са както големи, така и малки и ще са разположени в цялата страна.
Пет проверки на място за спазване на условията на лицензите са планирани в електроенергийния сектор. Засегнати този път ще бъдат и компании, които не са били проверявани в последните две години.
Седем големи и средни топлофикации също ще бъдат проверени дали спазват всички изисквания по лиценз. В обхвата ще влязат дружества с влошени финансови показатели в последните три години, такива, които не проследявани за също такъв период от време, както и срещу които има оплаквания.
В газовия сектор ще се извършат три комплексни проверки на дружества, а четири ще са тематични. Фирмите са подбрани според брой на присъединените потребители,  финансови резултати, стойност на дълготрайните материални активи, както и годината на последната извършена проверка.
Осем средни и малки ВиК-дружества също са включени в графика. При част от водните оператори е установено значително неизпълнение на одобрените им бизнес планове за периода 2009-2015 г., както и нарастващ брой на жалби срещу тях за влошено качество на предоставяните услуги. Ще се проследи водената отчетност от ВиК-операторите, наличието на регистри, използваната база данни, съхранението на първичната документация, въведената система за вътрешен контрол върху дейността на звената, свързани с дейността по отчитане и фактуриране на консумираната вода, с оглед оценка на достоверността на представяната отчетна информация.
Регулаторът ще извършва и извънредни проверки на дружества в случаите на получавани сигнали за нередности, публикации за нарушения на лицензионната дейност, както и проверки след сезиране на Комисията при възникване на извънредни обстоятелства от важен обществен интерес.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.