Започна записването за матурите

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 06 март 2018
Автор: ДТ
От вчера до 16 март дванадесетокласниците, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления до директорите на училищата, в които се обучават. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Промени в учебно-изпитните програми, както и във вида и формата на матурите няма.
Задължителният изпит по български език и литература ще е на 21 май, а вторият задължителен изпит - на 23 май. Матурите по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.
В заявленията си учениците трябва да посочат по кой предмет ще е втората им задължителна матура, както и да заявят дали ще се явяват на изпит по желание. Зрелостниците могат да избират за втора задължителна матура или за такава по желание от следните предмети - математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, география и икономика, история и цивилизация, биология и здравно образование, философски цикъл и чужд език. Зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка от втората матура в дипломата да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.
Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в рамките на 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. По всеки от предметите учениците отговарят на отворени въпроси, както и на такива с избираем отговор. По български език и литература, чужд език, история и цивилизация, география и икономика и по философия се изисква създаване на текст, а по математика – решаване на задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.
Почти всички университети признават оценките от матурите за балообразуващи при приема на кандидат-студенти. Те заменят оценката от изпит в съответното висше училище. Изключение има само за някои специалности като право, медицина и архитектура.
На сайта на МОН (рубрика Общо образование, подрубрика Държавни зрелостни изпити) е публикувана информация, актуална към 28 февруари 2018 г., за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и за кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването.
До 18 май 2018 г. учениците ще получат служебна бележка за допускане до матурите и ще бъдат обявени списъците с разпределението на учениците по училища, сгради и зали.
Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 25 май 2018 г. до 8 юни 2018 г. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2017 г.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.