Забрана за строителство в свлачищни райони без канализация предлага правителството

Размер на шрифта: a | a | a 20:01 22 април 2015
Строителството в свлачищни райони, в които няма канализация, да бъде изцяло забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, приети от правителството в сряда. Те ще бъдат предложени на парламента за окончателно одобрение.
Промените целят и затягане на контрола върху строителството в свлачищни райони. И в момента по закон не може да се издават разрешителни за строежи в такива райони, но с разрешение на специалистите по геозащита това е възможно. Според новите текстове разрешително за строеж в такива имоти ще се издава само след одобряване на подробен устройствен план, който трябва да мине и през министъра на регионалното развитие. Освен това първо трябва да са извършени посочените предварително мерки за укрепване на терена.
Междувременно правителството обяви процедури за концесия на плажовете Корал и Делфин, които според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова ще са "екоплажове". За това и процедурата по намирането на наемателите на ивиците била "специална". Според нея от бъдещите концесионери ще се иска да намалят преместваемите обекти до 1% от плажната площ.
"Друго изискване е всички чадъри, шезлонги и преместваеми обекти да бъдат направени от леки конструкции и от природни материали, най-често дърво", обясни Павлова. Освен това атракционите на плажа също трябвало да са екологични - например да са безмоторни, което изключва джетове и моторни лодки. "Не трябва да пускаме замърсяване на водата на този плаж", обясни изискванията Павлова.
Концесионерите ще имат и допълнителни задължения – да се грижат да не се увреждат ивиците, а ако има дюни върху тях, да не допускат палатки и каравани, изхвърляне на отпадъци, добив на пясък или друго, което би довело до унищожението им.
И тъй като заради тези допълнителни условия възможността за печалба от двата плажа ще е по-малка, правителството решило да занижи цените за отдаването им под наем. "Минималната цена за плажа на къмпинг "Делфин" започва от 4300 лв., а за Корал, тъй като и плажът е по-голям, от 58 000 лв.", обясни Павлова.
Концесионери на двата плажа ще бъдат избрани най-рано след шест месеца т.е. плажовете ще се стопанисват по "екоизискванията" през лятото на 2016 г. Сега тече процедура за избор на наематели, за да не останат без спасители и медицинско обслужване в предстоящия летен сезон. Срокът на договорите за наем е 5 години, но ще бъдат прекратени при успешна концесионна процедура.
Идеята за екоплажовете не е нова, а е от времето на служебния кабинет. Предложението идва от сдружение "Да запазим Корал", а тогавашният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева го разписва като концепция. Оттогава обаче тя не е придвижвана и се заговори отново за нея два дни след като излезе информация, че на плажа на къмпинг "Юг" е излят бетон. Оказа се, че строителството е в нарушение на екозаконодателството, но все още няма доказателства, че е върху дюни, които по закон са защитени.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.