По нареждане на премиера

Външното министерство се зае спешно с казуса на Желяз Андреев

Размер на шрифта: a | a | a 17:54 12 април 2018
Автор: ДТ
По разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по случая с Желяз Андреев, чиято екстрадиция е поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото спрямо Сирия. Българските власти се задействаха, след като вчера сутринта Андреев заяви, че българското Министерство на външните работи, президентството и канцеларията на омбудсмана още от миналата година са били запознати с повдигнатото му обвинение, но не са направили нищо с мотива, че няма официално искане за екстрадирането му.
Зам.- външният министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна, съобщи МВнР. На базата на договора между България и САЩ, външното ми министерство ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и българското Министерство на правосъдието.
Съдът в Добрич не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на Желяз Андреев, след като прокурори в Маями поискаха той да бъде съден в САЩ за сделки със Сирия на американската фирма, в чийто български клон е работил. 29-годишният Желяз е издирван от САЩ по обвинения в заговор за нарушаване на американски федерален закон и измама на държавата, както и за шест случая на "износ и опит за износ" на самолетни части към Сирия, която е под ембарго. По законите в САЩ тези случаи са наказуеми със затвор до 20 години. Добричкият съд обаче го освободи с най-леката мярка за неотклонение "подписка", приемайки, че по случая няма никакви данни, подкрепящи повдигнатите срещу младия мъж обвинения. В подкрепа на този извод е фактът, че Андреев е работил е колцентъра на разследваната фирма "АВ Троникс" (AW Tronics), но е бил на твърде ниско ниво, за да е материално отговорен и да взима решения. Според добричкия съд няма доказателства, че той е извършил умишлено закононарушение.
"Казусът е започнат погрешно изначално. Желяз не е материално отговорно лице по нашето право, нито изпълнява управленски функции. Това е разликата между нашето и англосаксонското право", коментира неговият адвокат Ивайло Дерменджиев и допълни, че според приетата в САЩ система е много по-лесно човек да бъде обвинен на база на документ, който е подписал. По думите му обвиненията, повдигнати на Андреев, нямат български еквивалент и точно това би трябвало да е основанието страната ни да откаже да го екстрадира и процесът срещу него в САЩ да се гледа задочно. Просто българското законодателство не борави с понятието "заговор за престъпление и измама към САЩ". 
Самият Андреев каза, че двамата собственици на компанията и сестра им са получили нищожни присъди в сравнение с първоначално обявените в обвинителния акт. "Напълно е възможно в момента да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили сделка с прокуратурата в Щатите", добави той. "Постъпих във фирмата през май 2013 г. Аз бях служителят на най-ниско ниво. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", увери Андреев.
Протести в защита на 29-годишния Желяз Андреев се проведоха снощи пред съдебните палата в София и Добрич. Те са организирани от негови приятели в социалните мрежи с призив да не се допусне той бъде екстрадиран в Съединените щати. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.