Училищата избират измежду нови шест учебника по история за пети клас

Размер на шрифта: a | a | a 17:22 29 август 2016
Автор: ДТ
Петокласниците ще учат по нови учебници по "История и цивилизации" от новата учебна, като всяко училище може да избира измежду шест одобрени учебници, стана ясно в понеделник при тяхното представяне.
Учениците от първи до пети клас са първите, които ще учат от новите учебни програми, които произтичат от новия Закон за училищното образование и отразяват заложените в него реформи.
Досега в пети клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г. учениците ще изучават антична история.
От 2139 учители по история в страната в одобрението на новите учебници са участвали 1942 от 1708 училища, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Заместникът й Диян Стаматов обясни, че скалата за оценяване изисква над 50% одобрение за всеки учебник, а всички шест комплекта са получили над 92 на сто одобрение.
И шестте варианта на учебника "История и цивилизация" отговарят на учебната програма, а различното е подходът на излагане на учебното съдържание.
Одобрените учебници са на издателствата "Анубис“, “Булвест 2000“, “Даниела Убенова-Даниела Биланска“, “Просвета-София“, “Просвета +“ и “Св. Георги Победоносец“.
"Убеден съм, че за издателите от тук нататък предстои много тежка 15-дневна работа. Учебниците първо трябва да бъдат заявени от страна на всяко едно от училищата, след това да бъде направена обобщена заявка, да се сключи договор и към 5 септември издателите да знаят колко комплекта от всеки един от представените шест трябва да отпечатат“, посочи той и уточни, че в периода от 5 до 14 септември учебниците трябва да бъдат отпечатани и доставени по места", каза Стаматов.
"Ще направим и невъзможното, за да бъдат учебниците готови до 15 септември", увери той.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.