Туристическият портал става съветник за пътешествия у нас

Поне 2% ръст на туристите през тази година, залага ресорното министерство

Размер на шрифта: a | a | a 20:00 20 януари 2015
Националният туристически портал ще се трансформира с гид и съветник за организиране на пътувания в България като превръщането му в "трипадвайзър" (съветник за пътешествия) ще струва 610 хил. лв. Това е заложеният бюджет, като не е задължително да бъде похарчена цялата сума, съобщи министър  Николина Ангелкова пред журналисти вчера. Целта е сайтът, за който бяха похарчени около 5 млн. лв. европейски пари за направата и рекламата му, да се превърне в практическо ръководство за туристите с информация за атракции, фестивали, културни прояви, места за настаняване, обясни Ангелкова.
Националният туристически портал беше създаден с държавни средства преди години. По времето на първото правителство на ГЕРБ той беше "надграден" с близо 2 млн. лв. със средства по оперативна програма "Регионално развитие". Високата цена беше оправдана с мултимедийния каталог за представянето на 400 обекта и маршрута на девет езика http://bulgariatravel.org/. Отделно за рекламата на сайта бяха похарчени още 3 млн. лв. яма яснота каква е ефективността на националния портал в привличането на туристи, но по думите на министър Ангелкова в сегашния си вид той не върши работа.
Общият бюджет за реклама на туризма за тази година е 5.5 млн. лв., съобщи министър Ангелкова. Най-много средства са планирани за участия в национални туристически изложения в Берлин, Лондон, Москва и Киев (1.7 млн. лв.) и за щандове в чужбина (1.85 млн. лв.). За медийни събития и пиар турове са предвидени 310 хил. лв.
Отделно със средства по ОПРР продължава целевата реклама по международните телевизионни канали.Ще продължи и рекламата за представянето на страната ни чрез световно известни личности, които са привлечени за каузата, каза Ангелкова, без да посочи кои са новите лица. Наскоро ски легендата Марк Жирардели се ангажира да е посланик на зимния ни туризъм по света.Три месеца ще тече и целенасочена туристическа реклама по време на изложбата на тракийско злато в Лувъра в Париж. Туристическа реклама ще има и на изложенията за храни и напитки, като за това е подписано споразумение с Министерството на земеделието, каза Ангелкова.
Лято 2015 ще бъде трудно за туристическия бранш, посочи министър Ангелкова. Причината е спадът на руските и украински туристи. Целта е той да се компенсира с туристи от Полша, Великобритания и Германия.От януари до ноември 2014 г. близо 7 милиона туристи са посетили страната ни, сочат данните на НСИ. Целта е през тази година да има ръст от поне 2%, каза министърът на туризма.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.