Гинка Василева – регионален координатор на КНСБ

Йордан Русев разказа за некоректно отношение към работещите в охранителна фирма

Според КНСБ

Страхът от загуба на работното място води до нарушаване правата на работещите

Размер на шрифта: a | a | a 18:18 04 юли 2016
Автор: ДТ
Страхът на работещите да не загубят работното си място води до нарушаване правата на хората на наемния труд. До този извод са стигнали от КНСБ след приключване на кампанията “Възстани за правата си”, обяви вчера регионалният координатор на синдиката Гинка Василева. Най-масовото нарушение е нерагламентираното полагане на извънреден труд, включително в почивни и празнични дни. Този труд не се заплаща. Най-често правилата за извънредния труд се нарушават в шивашки и обувни предприятия, в строителни и охранителни фирми. Масово се ползва схемата за сумирано изчисляване на работното време и други вратички в законодателството, които са изгодни за работодателите. Друго често срещано нарушение е легалното изплащане на заплати и осигуровки в рамките на минималните осигурителни прагове и доплащане на ръка. Това става със съдействието на самите работещи, които се съгласяват на подобна схема, без да се интересуват, че това е в техен ущърб. Масова практика е работници и служители да тръгнат да търсят правата си и да сигнализират за нарушения след като вече не са в трудови правоотношения с некоректния работодател. Хората на наемния труд често са притискани да подават молби за напускане “по взаимно съгласие”. Така работодателите спестяват обезщетения за едномесечното предизвестие и за неползван отпуск, коментира Гинка Василева. Тя добави, че все по-често има случаи на арогантно и грубо отношение към работници и служители от страна на работодатели или преки началници, като това е характерно не само за частния, а и за публичния сектор. Има хора на ръководни позиции, които си мислят, че в рамките на тяхното предприятие или поверената им институция, законите не важат. 
Едва 25 души са потърсили експертите на КНСБ за съдействие при защита на трудовите им права в рамките на откритите приемни, които синдиката организира в Добрич, Каварна, Балчик, Генерал Тошево и Тервел. 103-ма добруджанци са подкрепили подписката за защита на правата на хората на наемния труд. 
Работещи в охранителната фирма Агенция за сигурност и охрана “Сириус” са се оплакали, че не са получили трудовите си възнаграждения от декември насам. Те са сигнализирали в Инспекцията по труда, че във фирмата заплати се плащат веднъж на три месеца. От трудовия надзор са издали предписание на фирмата, която го е обжалвала в Административния съд в Добрич и той го е отменил, базирайки се на текст в Кодекса на труда, според който “трудовите възнаграждения се изплащат два пъти в месеца, ако не е уговорено друго”. Гинка Василева обяви, че КНСБ ще инициира промени в законадателството, които да задължат работодателите ежемесечно да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си. Случаи на неизплатени работни заплати има и в курортен комплекс “Русалка” и във фирма “Свети Никола” ООД. 
За нарушения на трудовото законодателство в охранителната фирма “ФСБ” сигнализира пред журналисти вчера и добричлията Йордан Неделчев Русев. Той разказа, че е работил в продължение на 11 месеца като охранител без трудов договор. След като е поискал от работодателя да го назначи, за да ползва правата си на здравноосигурен, е бил подписан трудов договор. Йордан Русев е работил във ФСБ повече от 7 години, като през това време работодателят не му е разрешавал да ползва отпуск. Бил е освободен от работа в началото на тази година. Първоначално работодателят не искал да му изплаща обезщетенията за неползван отпуск и заплатата, която му дължи при съкращаване. След като Йордан Русев заявил, че ще се оплаче в Инспекцията по труда, ръководството на фирмата сключило споразумение за разсрочено изплащане на дължимите обезщетения. Бившият охранител разказа още, че не е получавал заплащане за част от извънредните си дежурства и не е единственият работещ във ФСБ, чиито трудови и осигурителни права са нарушени. Институциите не бива да чакат потърпевшите от произвола на некоректни работодатели да се оплакват сами. Нужен е регулярен контрол, непрекъснати проверки, за да бъдат гарантирани правата на работещите, категоричен е потърпевшият бивш служител на охранителна фирма.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.