Станишев: Подменени са основни икономически параметри на АЕЦ "Белене"

Размер на шрифта: a | a | a 16:57 10 септември 2013
Автор: БГНЕС
Темата за изграждането на втора атомна централна не е партийна, а национална, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че трябва да се търси национално съгласие по енергийната стратегия на страната. Ние сме убедени, че проектът за АЕЦ "Белене" е изгоден за България и ще се стремим да убедим в ползите от този проект много по-широки кръгове в българското общество, заяви Станишев. Той уточни, че все още не е взето никакво конкретно решение за АЕЦ "Белене". Ние сме наясно, че нито един проект не може да бъде успешен ако няма обществената подкрепа, ще очакваме от МИЕ пълен и актуализиран анализ на икономическата база на проекта, готови сме да обсъждаме ползите от този проект и възраженията и съмненията, които трябва да бъдат преодолени, допълни Станишев. Той намекна, че за изготвянето на анализа на "Белене", на HSBC са подадени неверни данни, които променят икономиката на проекта. От левицата имат информация за подмяна на основни икономически параметри на проекта. Ще очакваме министърът на икономиката и енергетиката да представи публично документите, защото ако е имало такова нещо това е фалшификация и някой трябва да носи отговорност, подчерта Станишев.
БСП гледа на българо-руските отношения много прагматично и от гледна точка на интереса на България, винаги е било така и винаги ще бъде, подчерта Станишев. Той смята, че трябва да продължи много по-интензивно работата по "Южен поток" и самият той очаква този проект да бъде подкрепен и от ГЕРБ, тъй като по време на тяхното управление се подписаха някои от етапите на проекта.
Лидерът на БСП коментира и поведението на държавния глава през последните месеци. "Не е тайна, че президентът подкрепя Реформаторския блок и редица нови проекти, в това число проектът на Саша Безуханова, говори се за партия "Република", но това е все един и същи политико-медийно-икономически кръг. Същият този кръг назначи Дянков и Трайков в правителството на Бойко Борисов. Очакваме ако Плевнелиев държи да запази авторитета на институцията, да изпълнява ролята му по Конституция, а не ролята на брокер за формиране на една или друга коалиция", заяви Станишев.
Лидерът на БСП е убеден, че трябва да се даде шанс на мира в Сирия. Бяха използвани химически оръжия, при което загинаха жени и деца, но ако има възможност да се предотврати използването на химически оръжия отново, тя трябва да се използва. Обикновените хора в Сирия не трябва да бъдат жертви в тази гражданска война. Адмирирам заявената позиция от страна на вицепрезидента Маргарита Попова, заяви той.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.