Създават предпоставки за законно източване на средства от Европейския земеделски фонд

алармират от Националната асоциация на зърнопроизводителите

Размер на шрифта: a | a | a 20:29 23 януари 2014
Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ сезира с официално писмо компетентните национални и европейски институции за липсата на прозрачност и наличие на порочни практики в процеса на разработване на новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. Към официалното писмо за институциите е приложен и цялостен критичен анализ на предложените от Министерството на земеделието и храните текстове за ПРСР 2014-2020г.
Асоциацията остро се противопоставя на проекта на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. и поставя под съмнение прозрачността при процеса на програмиране. Земеделската общественост в България е изправена пред реалната опасност от неусвояване на ресурс по новата Програма и поредна загуба на европейски средства.
Членовете на НАЗ изказват общото си неодобрение от предложения неточен анализ и немотивирано определените приоритети в текста. Чрез проекта на програма и конкретните мерки, целенасочено се дава предимство за подпомагане на сектори, различни от зърнопроизводството, без това да е обосновано и подкрепено от наличната статистическа информация, идентифицираните нужди и анализа. Описанието на избраните мерки и дефинициите за допустими разходи, бенефициенти и процедури за подбор на проектите са непълни и не съответстват на данните в аналитичната част на програмата, посочват от НАЗ.
Голяма част от текстовете на мерките са базирани на ПРСР в периода 2007-2013 г., без да са отчетени трудностите и проблемите при прилагането на програмата през миналия период. Друга част от текстовете са директен превод от Регламентa (1305/2013), без да са съобразени със специфичните национални особености и характеристики на земеделските стопанства в страната.
Не е предвиден и разработен модел за финансирането на поетите през периода 2007-2013 г. многогодишни ангажименти, в съответствие с преходния Регламент 1310/2013.
Чрез така изготвения проект на ПРСР 2014-2020г. се създават предпоставки за законно източване на огромни финансови средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони от финансови структури, нямащи отношение към целите на ПРСР, а именно „Публични предприятия управляващи земя или свързани с управлението на земя”, каквито на практика са Акционерните дружества със специална инвестиционна цел /фондовете/ и техните обслужващи дружества, регистрирани по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, алармират още от НАЗ. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.